Els malalts de fibromiàlgia i fatiga crònica demanen diagnòstics fiables per al reconeixement sanitari
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Divendres és el Dia mundial de la fibromiàlgia i de la síndrome de fatiga crònica. Malalties invisibles que no tenen cura i que els afectats que les pateixen han de lluitar amb l'estigma de la incomprensió de la societat. Des de l'associació que els agrupa, AMARE, reclamen protocol·litzar el diagnòstic d'aquestes patologies per tal d'obtenir el reconeixement sanitari.
L'AMARE es va crear l'any 2003 amb l'objectiu de donar a conèixer la malaltia de la fibromiàlgia a la societat i aconseguir agrupar i donar suport als afectats que la pateixen. Després de 14 anys des de la seva creació, l'associació ha aconseguit de mica en mica fer un pas endavant amb el reconeixement de la malaltia. El president, Manuel Fernández, ha indicat que actualment "Salut, la CASS i el SAAS estan treballant per establir uns protocols per obtenir un diagnòstic i un recorregut sanitari".
Brots de dolor que perduren en el temps, problemes cognitius o fatiga crònica són alguns dels símptomes de la fibromiàlgia. La vicepresidenta del col·lectiu, Francina Anglada, explica que "el més difícil és la lluita contra la incomprensió de la família, de la feina , de la societat i d'una part de l'estament mèdic". Per això demanen "que els malalts es donin a conèixer, ja que sovint aquestes malalties s'amaguen perquè estan estigmatitzades". "S'associen amb que ets una persona que no vols treballar", diu Fernández.
Demà 12 de maig, coincidint amb el Dia mundial de la fibromiàlgia i de la síndrome de fatiga crònica, l'AMARE organitzarà xerrades a la plaça Guillemó des de les 10h a les 19h.
Informa: Hèctor Romance
Imatges: Robert Querol
Entrevista completa a Manuel Fernández i Francina Anglada a l'Ara i Aquí: