Els museus com a eina identitària

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Museus virtuals, exposicions de memòria històrica o forfets per anar al museu en família. Són algunes de les propostes que es van exposar dimarts en la conferència organitzada pel Consell Internacional dels Museus, ICOM, a la Farga Rossell.

Dels anys 50 als 80, Andorra va passar de ser un país de societat estamental, que vivia bàsicament de la indústria artesanal i de la ramaderia, a un de model capitalista, propi del segle XX i XXI.

La identitat cultural forma part de la identitat nacional i per això el professor d'antropologia social de la UB, Xavier Roigé, defensa que és important que els museus qüestionin el visitant i que transcendeixin les parets de l'edifici on es troben, "que surtin". Per això, diu, "cada vegada són més importants els museus virtuals, que ens donen elements per a la recollida de memòria, és a dir, tot el que articula la memòria del passat". I hi afegeix una reflexió: "de vegades els museus ens presenten massa el passat i massa poc el present".

I, precisament, defensant un projecte de Roigé, l'historiador Joan Peruga diu que el museu nacional del qual tant es parla podria tenir el seu espai a internet com es va fer amb l´Ecomuseu de la vall d´Àneu. "Quan es parla del museu nacional tothom pensa en un edifici enorme i potser no és un edifici sinó un conjunt de museus", apuntar

En la seva tesi, Alexandra Monné, professora de l´UdA, proposa la promoció dels cursos de guies a les escoles i forfets per reforçar el coneixement històric de manera "que les famílies puguin anar amb els seus fills el primer cap de setmana i tercer dissabte de mes, que ja són gratuïts", indica.

Dels anys 90 a l´inici de la crisi a Andorra es van obrir al públic més de la meitat dels museus etnogràfics i centres d´interpretació que hi ha al país. Els museus busquen posar en relleu una identitat nacional, però també ser un reclam turístic. Avui dia a Andorra es continua treballant en aquest àmbit. El 2016 es preveu obrir el museu de la ràdio. Paral·lelament es treballa en la vinguda del museu Thyssen.

Informa: Rosa Alberch Locució: Yasmina Canedo

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.