Els països petits tendeixen a un major desenvolupament humà, segons un estudi de Crédit Suisse
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Els països petits tendeixen a tenir un desenvolupament humà major que els grans. Aquesta és la conclusió d'un estudi de Credit Suisse, en què s'han tingut en compte indicadors com ara l´esperança de vida, l´alfabetització, l´educació i el nivell de vida d´un país. Per països, Andorra se situa en la quarantena posició d´un rànquing que lidera Noruega.
L´informe de la companyia suïssa analitza el grau de desenvolupament de diversos països però no ho fa a partir del PIB, que és la mesura habitual. En aquest cas fa servir l´índex de desenvolupament humà, que té en compte altres variables, com ara l´atenció sanitària, l´esperança de vida, l'alfabetització o el nivell de vida d´un país.
Conclou que els països petits se'n surten proporcionalment molt bé i representen un 60% dels trenta primers. El rànquing l´encapçala Noruega i Andorra ocupa la quarantena posició. Una classificació en què també s´hi inclouen el Quebec, Catalunya o Escòcia com a hipotètics estats independents, i que ocupen les posicions tretzena, vint-i-dosena i vint-i-sisena, respectivament.
En aquest índex també es té en compte les infraestructures intangibles, que inclouen cinc variables: l´educació, la sanitat, les finances, el servei per a les empreses i la tecnologia. Prenent com a mesura aquestes infraestructures, els països petits apareixen entre els set dels deu primers en el rànquing. Així, l´informe suggereix que els països petits fan un bon ús dels seus recursos i obtenen un retorn positiu de les seves inversions.
Informa: Andrés González-Nandín Locució: Yasmina Canedo