Els residents andorrans a Brussel·les descriuen la tensió i els nervis d'una ciutat paralitzada

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La Laia Ros, Joan-Marc Joval i Álvaro Garcia Navarro són tres dels deus andorrans que viuen a Brussel·les. Descriuen una "ciutat paralitzada", i una situació de nervis, tensió i por després dels atemptats d'aquest dimarts, que de moment han deixat més d'una trentena de morts en explosions a l'aeorport i l'estació de metro de Maelbeek, a prop de les institucions europees. Aquí tens el vídeo complet amb l'entrevista a Laia Ros i l'àudio amb les declaracions de Joan-Marc Joval i d'Álvaro Gracia Navarro:

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Laia Ros explica per skype que s'han viscut "molts nervis, una mica d'angoixa i tensió". Diu que Brussel·les s'havia militaritzat molt després dels atemptats de París i actualment "el nivell d'alerta s'havia reduït". Però reconeix que tot i això "sí que es respirava risc" i "hi havia tensió" i al metro la gent es mirava amb preocupació per si passava alguna cosa. "Ara la ciutat està paralitzada", es recomana a la gent que no es mogui de les oficines, s'han evacuat universitats, escoles i edificis públics, diu recordant com després dels atemptats de París tot estava tancat i militaritzat. Una situació que "impacta" perquè no hi estàs acostumat, explica. 

La Laia treballa en un centre cultural i encara no havia sortit de casa quan s'ha assabentat de les explosions. De seguida ha contactat amb la resta d'andorrans a través de les xarxes socials que ja han demostrat ser un gran aliat per contactar amics i familiars i garantir les comunicacions quan, com avui, les línies de telèfon s'han col·lapsat. 

Joan Marc Joval també treballa a Brussel·les, a prop de l'estació de metro de Schuman, afectada per l'explosió a Maelbeek, les dues properes a les institucions de la UE, al barri europeu. Explica, en una entrevista telefònica, que l'ambient és de tensió, molt nervis i inseguretat. Ell es troba tancat a l'oficina per ordre de les autoritats i fins a nou avís, i afirma que hi ha arribat sense problemes en un matí que a priori semblava normal. No ha detectat més presència policial de l'habitual després dels atemptats de París, que van posar la ciutat en alerta. A hores d'ara no es pot viatjar, s'ha interromput el transport públic i també s'han evacuat escoles i universitats. 

Joval ha explicat que la majoria de les persones que treballen al barri europeu són estrangeres i, per tant, això ha produït aquest ambient tens per poder connectar amb familiars i amics. "Tohom està enganxat al telèfon", ha dit.

Álvaro Garcia Navarro, un resident a Andorra que treballa al parlament europeu, explica que Brussel·les ja ha viscut una psicosi d´atemptats terroristes que avui s´ha agreujat. Comenta com l´explosió ha estat en l´estació de metro propera al seu lloc de treball i l´ambient al carrer ha estat de molta confusió i un cert pànic. De moment, afegeix, les institucions europees estan tancades fins a nou avís.

Informa: Yasmina Canedo/Ana Alamán/Montse Grau    

 

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.