Els secrets de l'IPC, que s'obté amb dades de 700 establiments i 400 particulars

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Cada mes el departament d´Estadística dóna a conèixer un seguit de dades que ajuden a explicar la realitat socioeconòmica del país. Una de les més importants és l'Índex de Preus al Consum, l´IPC, que es té en compte a l'hora de regular aspectes com els sous o els lloguers. Per calcular-lo cal que fins a quatre enquestadors visitin i truquin cada dia a establiments i famílies per conèixer quin preu tenen diferents productes.
A primera hora del matí els enquestadors del departament d´Estadística comencen la ronda de trucades i visites habitual de cada dia. Al llarg del mes han de contactar amb un total de 700 establiments i 440 particulars per tal de conèixer els preus de fins a 5.000 productes, des d´un cafè en un bar fins al lloguer d´un habitatge. A l´hora d´elaborar l´índex final, però, hi ha determinats productes que pesen més que uns altres. Per aconseguir aquestes dades, és important la feina de carrer que fan els enquestadors, una tasca que els duu a visitar diferents establiments i registrar -en un modern sistema amb tauletes- el preu de diversos productes per tal de determinar si han patit modificacions. Per saber quins productes cal controlar, però, és important conèixer els hàbits de consum de les famílies, i per això es necessita fer una enquesta prèvia, la dels Pressupostos familiars.Sense aquest grup de famílies que cada mes controla i guarda els tiquets de totes les compres que fa al llarg del mes, i la col•laboració de nombroses establiments, Andorra no podria conèixer cada més el seu IPC. Informa / Imatges: Guillem Lluch
Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.