Els xefs del país homenatgen el gastrònom Joan Berenguer
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Va ser conductor del programa "Bon profit", a Ràdio Nacional, durant un llarg període i col·laborador de nombrosos programes d'aquesta casa. Però la figura del gastrònom Joan Berenguer va més enllà, va ser l'impulsor de la gastronomia andorrana i la posada en valor de la restauració. Ahir amics del sector li van voler retre un homenatge pòstum.
Queden pocs minuts perquè arribin els assistents i dins la cuina més d'una desena de xefs treballen per treure els primers aperitius de quilòmetre zero que tant defensava Joan Berenguer, com "una pizza de cua de bou amb daus de tomàquet, cruixent de xicoia i formatge", explica Clàudia Coma, del Restaurant Coma.
I entre records i fogons, es prepara un risotto homenatge als seus gustos que porta alga, fetge de bacallà i brou de plàcton. Andrés Riestra, del Buda Gastro Andorra., recorda com li agradava la conjunció d'elements com l'arròs, les ostres i les cloïses.
Aquest ha estat un esdeveniment significatiu per als professionals del país, una herència que deixa Berenguer perquè, com recorda Miquel Canturri, del Minim's, "sempre ens deia que si ens uníem podíem fer quela gastronomia del país assolís un alt nivell".
Mentrestant al menjador, entre els assistents, les converses giren entorn de la seva figura i l´excel·lència dels plats. Denis García, expropietari del Don Denis, diu que és "una nit en què ens veurà i gaudirà de la festa".
Però la pregunta que ens fem, cuinava? "No cuinava", assegura la seva vídua, Montserrat Graells, qui sí en destaca el seu paladar.
Asseguts a taula, al centenar d´assistents els espera un gran banquet. Mentre descobrim que el que més li agradava eren les postres. El brioix amb crema catalana fet per Juan Carlos Valladares era el seu preferit.
Plats que parlen i que alimenten una ànima que aquest dimarts ha estat més present que mai.
Informa: Rosa Alberch
Imatge: Vicente Bellot
Locució: Gemma Rial