Visibilitzant els descobriments femenins
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
L'exposició "Enciclopèdia de les dones" neix amb la voluntat de fer visible i popularitzar precedents femenins en el camp de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques.
L'escriptora i il·lustradora Sandra Uve amb la química metal·lúrgica professora de la UPC de Terrassa Núria Salan són les autores de l'"Enciclopèdia de les dones", una manera de visibilitzar la seva tasca d'investigació perseverant en el camp de les STEM, ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques.
"La Verónica Torrano, per exemple, que es dedica a investigar el càncer de pròstata. Un càncer que ella no patirà mai. O la Judit Giró que encara no té 30 anys i amb el seu 'blue box' ha trobat la manera d'identificar si una dona té càncer de mama amb un test d'orina, una prova no invasiva. O la Gemma Marfany, amb els seus estudis d'epigenètica que pot arribar a dibuixar la cara d'una persona, fesomia, amb una resta d'ADN".
Núria Salan, coautora de l'"Enciclopèdia de les dones"
Des d'aquest dimarts, el centre comercial Illa Carlemany exposa la trajectòria d'una part del centenar d'aquestes dones, moltes de les quals no tenien presència a Viquipèdia abans d'incloure-les al projecte. I és que, tot i que hi sol haver més estudiants femenines en el camp de les STEM, els reconeixements acostumen a ser per homes. Per això s'anima a seguir exemples com el de Pierre Courie que "el 1901 va refusar el primer Premi Nobel de física de la història perquè no hi era la seva dona", recorda Salan.
Mariona Cadena, secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, creu que "és feina de l'escola, però també de la societat i de les famílies visibilitzar-les i promocionar-les".
Núria Salan també ha ofert una xerrada per conèixer més de prop alguns d'aquests precedents que poden inspirar les dones del demà.
Informa: Rosa Alberch
Imatge: Fernando Montero