L'enginyer Jordi Llovera alerta que els boscos d'Andorra esgoten al març la capacitat d'absorbir les emissions de tot l'any
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Andorra necessitaria multiplicar per 4 les zones boscoses per absorbir totes les emissions que produïm. El parc immobiliari amb les calefaccions i els vehicles en són els principals responsables. S'ha d'actuar amb rapidesa per rebaixar els valors en un 70% en 30 anys. El doctor en enginyeria industrial Jordi Llovera alerta que si seguim així aviat el món de la neu no serà sostenible.
Segons el darrer estudi científic presentat aquest dimecres per l'empresa Enginesa amb el títol "14 de març, el dia que la nostra petjada ecològica trepitja Andorra", els boscos d’Andorra són capaços de depurar 130.000 tones de CO2 l'any.
Aquesta és precisament la quantitat d'emissions que ja hem produït des de l'1 de gener fins al 14 de març. A partir d'aquesta data sobrepassem la capacitat natural de regeneració, accelerant la degradació i contribuint al canvi climàtic. Prova d'això és que en deu anys la temperatura ha pujat 0,36 graus i cada vegada plou menys.
El problema es troba sobretot a l'hivern on es concentra un volum més gran de la suma entre el transport, el consum elèctric i la calefacció, principals fonts d'emissions.
D'aquí al 2050 hi ha el compromís de rebaixar els valors en un 70%, de no ser així ni el turisme de neu serà sostenible.
Jordi Llovera alerta que "tot el consum elèctric que necessitarem per produir la neu que no ha caigut de forma natural i que, a més a més, treballa amb temperatures més elevades i consumeix més energia, suposarà un encariment i posarà en dificultats les estacions d'esquí i tothom".
L'enginyer afirma que construir amb criteris de consum zero no és més car, sinó una voluntat que les administracions haurien d'abanderar en l'obra nova. Tot i les ajudes per a la reforma d'edificis i la promoció de la mobilitat sostenible, encoratja incrementar les zones verdes en l'àmbit urbà i tornar a la terra aquelles que es construeixen.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Ricard Tenza - RTVA