Entomar el diagnòstic de càncer de mama i pair-lo són part fonamental del procés

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La por i l'impacte de la notícia són les primeres sensacions dels pacients als que diagnostiquen càncer. Per a ells i per a les seves famílies. El 19 d'octubre és el Dia del Càncer de Mama, una malaltia que, des del primer moment, trastoca la vida de l'afectada i del seu entorn. Ens hi hem aproximat, a través d'un testimoni i de la psicooncòloga del SAAS

La Maria Àngels Julià va patir càncer de mama fa un any. Ara ja està recuperada, però recorda a la perfecció els primers pensaments quan li van diagnosticar la malaltia. No es podia treure del cap, sobretot, "els meus fills, i quan et diuen la paraula càncer penses el pitjor. La por de la mort, la por que no te'n surtis, les coses que volies fer i no has fet''.

L'impacte que la malaltia podia causar en la seva família era el que més la feia patir. ''No volia que s'enfonsessin, pensessin només en mi, que estava malalta i deixessin de fer les coses ''.

I tenir aquesta actitud positiva va ser clau. De fet, la Maria Àngels ''no utilitzava la paraula càncer perquè m'enfonsava. Deia que estava malalta, que havien sortit malament les proves, però intentava no utilitzar la paraula càncer, perquè cada cop que ho feia és com si totes les sensacions del primer dia tornessin, i no volia, volia ser-ne forta.'' 

Acompanyament psicològic i prevenció

La ment és una part rellevant del procés, per això es recomana un acompanyament psicològic. És important que els pacients sàpiguen que tot el que puguin sentir és vàlid. 

''Sembla que tot s'ha de portar sempre molt bé, que has d'estar animat i no pots decaure", explica la psicooncòloga del SAAS Laura Medina. "Els familiars també donen aquest missatge i això és una pressió extra. El més important és que els pacients puguin obrir-se i comunicar aquelles coses que els passen perquè això dona pistes als altres de les necessitats que puguin tenir. A vegades, els silencis per no preocupar preocupen molt més''.

L'altra vessant imprescindible és la prevenció. En aquest cas, les mamografies anuals van ser la salvació de la Mariàngels, ja que li van detectar el càncer a temps i això va facilitar molt el procés. 

Informa: Maria Lucena

Imatges: Sergi Linares - Nil Forcada

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.