L'epidemiòleg Antoni Trilla veu difícil recuperar el turisme per la Puríssima i alerta d'una relaxació precipitada com la de l'estiu
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El pont de la Puríssima perilla segons les decisions que es prenguin als estats veïns, però per a l'epidemiòleg Antoni Trilla l'alta incidència del coronavirus deguda als nombrosos cribratges parla d'una població infectada, però controlada, fet que, com a expert, considera que és millor. RTVA l'ha pogut entrevistar de manera telemàtica.
Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, és part integrant del comitè assessor d'Andorra durant aquesta segona onada.
L'epidemiòleg assegura que no es pot caure en la trampa de l'estiu, ja que "no podem tornar a cometre el mateix error de precipitar-nos". Veu molt complicat que hi pugui haver una obertura pel pont de la Puríssima; en canvi, és més optimista de cara a Nadal, quan preveu que caigui la restricció en la mobilitat als territoris veïns i "es permeti viatjar a Andorra".
Per ser optimistes, hauríem d'estar amb una taxa de reproducció per sota de 0,8 i, a partir d'aquí, "trigaríem unes dues-tres setmanes a estabilitzar a la baixa els ingressos als hospitals dels malalts més greus".
Trilla ha recordat que les estacions d'esquí italianes i franceses no parlen encara d'obertura i pensa que el Principat hauria de prendre'n nota i treballar per oferir totes les garanties possibles. "Ha de preocupar als andorrans i al Govern i s'ha d'intentar fer el millor possible per demostrar, com a primera premissa, que el nivell d'incidència de la malaltia és baix i, després, que, amb les mesures que calguin, esquiar és segur".
Pel que fa a les aplicacions que ajudin els rastrejadors, no s'ha de dubtar que siguin un instrument útil. I pel que fa a la transmissió per aerosols, en aquesta època de l'any se li ha de prestar moltíssima atenció, ja que poden jugar un paper important en la transmissió i concentració del virus. Insisteix en la importància de la ventilació constant dels espais tancats.
Afirma que el fet que la incidència sigui tan alta és perquè la població d'Andorra és de les més vigilades i controlades del món i que des de l'inici s'ha tingut una actitud proactiva i gairebé agressiva en la lluita contra el virus. Afirma que a Andorra s'ha anat a buscar la Covid-19.
Entrevista completa a Antoni Trilla:
Informa: Esther Pons-Sílvia Mestre