Equiparar-se en matèria laboral 

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

L'acord d'associació permetrà a Andorra assumir tot el cabal comunitari en matèria de drets laborals i socials que s'apliquen a la Unió Europea. És un dels punts on els negociadors andorrans no van demanar excepcions. Entre altres, donarà més seguretat jurídica i reforçarà els drets en situacions de fallida de les empreses.

L'annex 18 de l'acord d'associació estableix que Andorra assumirà, sense reserves, tot el cabal comunitari en matèria de drets laborals, salut i seguretat en treball i igualtat. És un seguit de normes que defineixen de forma precisa tots aquests àmbits. 

I és que molts aspectes dels drets socials i laborals d'Andorra tenen un ampli marge de millora, per exemple, en salut i seguretat laboral. L'assimilació de les normatives comunitàries servirà per crear el permís parental, un sistema per crear un fons econòmic empresarial que prioritzarà el pagament dels sous pendents en situació d'insolvència i regular les empreses de treball temporal. Però hi haurà més millores com per exemple: "la coordinació de la seguretat social, la targeta sanitària europea o la coordinació de les pensions quan es genera fora", detalla Riba. Ara bé, "no son mesures immediates, s'aplicarà dos anys després de l'entrada en vigor."

L'annex 18 de l'acord d'associació també obligarà a elaborar contractes de treball més clars i específics i potenciar els comitès d'empresa. Algunes d'aquestes millores seran d'aplicació immediata en el moment que l'acord sigui plenament vigent.

Informa: Joan A. Sarmiento

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.