Es dificulta la reducció de tràmits a la duana hispano-andorrana

El grup parlamentari mixt va preguntar ahir al Govern sobre la feina feta per eliminar la duplicitat de transitoris existents a la duana hispano-andorrana. Una qüestió més complexa del que semblava a priori, ja que el Govern ha constatat que caldria negociar directament amb la Unió Europea. Davant aquest fet, l'executiu ha decidit simplificar els tràmits que només depenen d'Andorra.

Eliminar la dualitat dels transitoris existents a la duana hispanoandorrana serà un assumpte més complex del que es preveia quan el Consell General va encomanar al Govern que encetés negociacions amb la duana espanyola sobre aquesta qüestió.

Segons va indicar el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, en ser Andorra un país tercer la negociació hauria de ser directament amb la Unió Europea. Cinca va advertir, però, que a la pràctica eliminar la dualitat significaría eliminar els transitaris andorrans perquè la normativa comunitàriai "estableix que els representants de la duana han d'estar establerts en territori comunitari" .

Per aquest motiu, el Govern aposta per avançar, a curt termini, en la simplificació dels tràmits que depenen només d´Andorra, pensant en els petits importadors. Una mesura que a la pràctica suposaria eliminar tràmits per als quals els transitaris andorrans actualment cobren  i que és ben vista des del grup mixt.

Tot i així el president del grup, Jaume Bartumeu, retreia al ministre Cinca que en el debat d´orientació no advertís els consellers demòcrates que eliminar aquesta dualitat seria una tasca més complexa del que es pensava. Ara, diu "han de ser conseqüents" perquè "estem parlant de diners i de crisi econòmica i els petits importadors es queixen que han de pagar el mateix servei dues vegades".

El grup mixt també va preguntar per la unificació i simplificació de tramitacions en els concursos públics. Una qüestió en la qual el Govern ja treballa des de l´any passat, segons va afirmar el ministre d´Economia i Territori Jordi Alcobé. En aquest sentit el ministre va subratllar la creació del ministeri de la Presidencia, que té com una de les principals tasques la modernització i simplificació dels procediments administratius.

Informa: Andrés González-Nandín

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.