Es dispara l'afectació de càncer de mama a Andorra

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Es dispara l´afectació del càncer de mama a casa nostra, una malaltia de la qual demà es celebra el dia mundial. Les xifres parlen per elles mateixes. Només en el primer semestre d´enguany, la CASS ha pagat el mateix import en nombre de baixes que durant tot el 2010. Les estadístiques indiquen una progressió alarmant els darrers anys de la malaltia, que es troba entre les primeres causes de mort entre les dones.

La Caixa Andorrana de Seguretat Social ha pagat només en el primer semestre d´enguany els mateixos dies de baixa per càncer de mama femení que en tot el 2010.

La gràfica indica que la progressió a l´alça és alarmant. El 2010, els dies d´atur pagats per la CASS per causa de càncer de mama femení van ser de 5.668. L´any següent els dies d´atur van augmentar un 16% i es van situar per sobre dels 6.500. El 2012 es va disparar un 43% respecte del 2011. La CASS va pagar prop de 9.500 dies baixa. I no és un fet aïllat, només durant el primer semestre la CASS ha computat el mateix nombre de dies de baixa que fa tres anys. La progressió indica, doncs, que el nombre de baixes per càncer de mama femení continuarà sent superior a la de l´any passat.

L´import pagat per la CASS l´any passat per aquest concepte va ser d´uns 360.000 euros, una quarta part del total pagat per dies de baixa causats per tots els tipus de càncer, tant entre homes com dones.

La prevenció és bàsica. Una de cada tres dones d´entre 50 i 69 anys es fa la mamografia gratuïta que s´ofereix en el programa de detecció precoç. A través d´aquesta via s´han detectat onze nous càncers de mama des de gener del 2012. Pel que fa a mortalitat en dones, el càncer és la segona causa per darrere de les malalties de l´aparell circulatori. I entre els càncers, el més mortífer, és el de mama.

El radiòleg Ángel Seara insisteix en la importància de la prevenció i les revisions perquè “quan  una pacient es fa una mamografia i detectem una alteració que encara no es palpable, sinó que són microcalcificacions o un nòdul molt petit, la possibiliotat de conservar la mama es molt més alta que quan es tracta d'un nòdul palpable”.

L´Hospital de Meritxell detecta cada any entre 50 i 60 casos. A Andorra, un de cada tres càncers detectats en dones en els darrers cinc anys va ser de mama.

Informa: Xavi Palma

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.