Es tanca la candidatura dels fallaires a la UNESCO
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Per primera vegada la UNESCO podria reconèixer una festa, un bé immaterial, on el foc és el protagonista. I seria gràcies a l'impuls dels fallaires d'Andorra la Vella i els prop de quaranta municipis pirinencs que fan festes similars. Avui s'ha fet l'última reunió per aconseguir que les festes del foc del solstici d’estiu al Pirineu, Falles, Haros i Brandons, siguin patrimoni de la UNESCO.
A Llesp fan baixada de falles des de la muntanya fins al poble on hi tenen l´Haro, un tronc que cremarà al centre del poble. A Luishon, aquest tronc s´anomena brandó i, després d´una vetlla, l´encenen. Aquí a Andorra ja coneixem les falles de paper i malla metàl·lica, que simulen les tradicionals d'escorça de bedoll i que després de ser enceses amb la flama del Canigó passegen per tot el poble fins arribar a la foguera de la plaça.
Són algunes de les representacions de les Festes del Foc del solstici d'estiu al Pirineu: falles, haros i brandons que, sota aquesta denominació ara busquen la distinció de patrimoni de la UNESCO. Serà la primera festa del foc que l´organisme podria reconèixer com a patrimoni immaterial. Avui les delegacions d´Andorra, Espanya i França que representen els 38 municipis que hi participen han tancat la documentació que es demana per entrar la candidatura i que hauran de presentar abans d'acabar el mes.
Abans d´aquesta reunió, però el camí ha estat ple de corre cuites perquè cada territori reconegués la festa com a bé d´interès cultural. Des dels anys noranta molts pobles han recuperat la tradició de les falles. En el futur, altres pobles podrien unir-se a la declaració per assegurar la permanència de la tradició en el temps.
Informa: Rosa Alberch Imatge: M.Bellosta/J.M.Garcia