L'Escola Agrària del Pirineu, una alternativa per a joves d'Andorra

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El món rural pot semblar una opció laboral minoritària entre els joves, però no es reflecteix ben bé així en algunes escoles de l'àmbit. Hem volgut conèixer les motivacions i com es formen joves d'Andorra en un centre de Bellestar, a l'Alt Urgell. Allà ha augmentat el nombre de matriculacions respecte als anys anteriors, amb alumnes d'arreu.

A la Maria Hillaire sempre li han agradat els cavalls. L'andorrana volia formar-se en aquest àmbit i l'Escola Agrària del Pirineu li oferia una bona oportunitat per poder-ho fer. Tot i que afirma que al principi va ser una mica dur, "després vaig veure que era la meva passió i que havia d'esforçar-me més".

Ara fa el segon curs del Cicle Eqüestre, una formació que engloba tasques diferents i que l'ha ajudat a veure què és el què més li agrada de la professió. "Fem doma aquí a la pista, fem salt, cross. i el que més m'agrada és cross, perquè es fa amb llibertat i amb natura".

La natura, però amb una altra forma, també és la passió d'en David, que ha començat el Cicle de Gestió Forestal. "Sempre m'ha agradat això de la natura. Vaig estar una temporada treballant i vaig dir 'ara he de fer el canvi, de tornar a estudiar i treure'm això per poder-me presentar de funcionari', apunta David Serrat. 

Ells dos formen part de la setantena d'alumnes que estudien els dos cicles. Enguany, l'Escola ha augmentat en un 45% les matriculacions respecte a l'any anterior i des de la direcció coneixen quin n'és el factor clau. "Com que tenen un perfil tan ampli amb el qual surten, poden trobar feina a molts lloc diferents", afirma la directora de l'Escola, Núria Duró. A l'Agrària, els alumnes hi arriben de diferents llocs de Catalunya, Andorra, València, Madrid i Menorca.

De fet, prop d'un 50% dels alumnes dels últims tres cursos acadèmics van trobar feina en finalitzar-los i molts a les mateixes empreses on van fer les estades de pràctiques. N'hi ha d'altres que també opten per seguir estudiant. Duró confirma que la majoria vol continuar amb l'aprenentatge. "Normalment no es queden només amb un grau mitjà. Surten d'aquí amb 18 anys; sí que s'insereixen una part dels alumnes directament a treballar amb les empreses, però molts d'ells segueixen estudiant". Prop del 30% dels alumnes combinen feina i estudis en finalitzar els cicles.

La directora també remarca que de feina al sector que estudien sempre n'hi haurà. "El sector primari és el que dona de menjar; per tant, la feina, la tindran garantida". 

Informa: Neus Vila
Imatges: Andreij Cristancho

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.