Escoltar i no minimitzar el patiment, primeres accions per prevenir conductes suïcides
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El 177, el nou telèfon públic per prevenir conductes suïcides, es va posar en marxa el 10 de setembre. Un recurs que permet actuar d'urgència en casos extrems, però també calmar i acompanyar situacions de malestar que van a l'alça segons les associacions.
Professionals del món educatiu recalquen la importància de parlar de salut mental i no minimitzar els neguits ni les preocupacions.
"Com tots els estius, aquest també ha estat caòtic i hem rebut moltes trucades. Hem detectat que les famílies estan molt soles i a vegades prefereixen parlar amb algú que no coneixen per mantenir el seu anonimat o per no sentir-se jutjades. Per això creiem que aquest recurs era molt necessari al país."
Sandra Cano, presidenta de l'Associació en Defensa del Jovent en Risc
Un recurs d'atenció immediata i suport en situacions de malestar i conductes suïcides que té un sol pas: marcar el telèfon 177. I és que compartir el malestar ajuda, i molt. Així ho afirmen els experts, que ressalten que els canvis bruscs d'hàbits són signes d'alerta.
"Des d'hàbits d'higiene, que veiem que li costa, sortir de casa, la dutxa diària, coses que se li fan més feixugues, fins a canvi d'hàbits com, per exemple, que ja no vol sortir tant amb la família, amb els amics, manifesta tristor, de manera continuada i prolongada en el temps. A vegades una persona que té aquests pensaments suïcides no ho manifesta, però a dins hi ha un patiment, no? És alguna cosa invisible, i per això costa tant detectar-ho."
Cristina Carbonell, professora i consultora pedagògica, experta en educació emocional
Cada vegada més, els joves parlen de salut mental. Amb tot, no s'ha d'abaixar la guàrdia perquè també n'hi ha que pateixen en silenci.
"Nosaltres hem sigut educats per negar les nostres pròpies emocions i per negar les dels altres, ens pregunten: "Com estàs?", i sempre diem: "Estic bé". I els joves avui dia són més conscients de la importància i de poder parlar obertament de les seves emocions. El que podem fer? Doncs intentar-lo escoltar, quan aquesta persona ens demani ajuda en lloc de negar aquestes emocions i treure-li importància i dir-li "però si ho tens tot per ser feliç!"
Cristina Carbonell, professora i consultora pedagògica, experta en educació emocional
Una capacitat d'escoltar que contribueix a detectar i frenar les conductes suïcides.
Informa: Laura Cugat-Esther Jover
Imatges: Javier Martín / Locució: Laura Cugat