Espot es compromet a no apujar els impostos bàsics tot i el deute del 46% del PIB
En la conferència "Andorra i el món: L'endemà de la pandèmia" que ha ofert el cap de Govern aquest dimarts al Cercle d'Economia, a Barcelona, Xavier Espot s'ha compromès a no augmentar l'IRPF o l'IGI, tot i l'increment del dèficit públic generat per la pandèmia.
Pel Cap de Govern és sostenible mantenir els impostos bàsics en la situació actual i només preveu retocar algunes deduccions de l'impost de societats, augmentar la cotització a la CASS i implementar taxes finalistes com la del CO2 i la turística.
En aquest sentit, ha explicat que un cop se superi la pandèmia de la Covid-19, el Principat es trobarà amb un deute de fins al 46% del Producte Interior Brut (PIB), el qual es podrà assumir gràcies als darrers set anys de superàvit i d'equilibri pressupostari. Per tant, ha remarcat que la bona feina feta en els darrers anys farà que no hi hagi la necessitat d'incrementar els impostos. Mantenir una tributació baixa "és sostenible en la mesura que aquest dèficit no sigui persistent", i després del viscut a l'estiu, "es pot tornar a la normalitat", ha afirmat.
Xavier Espot ha reiterat que Andorra no és un paradís fiscal i que els youtubers no només s'estableixen pels beneficis fiscals. Ha recordat que les accions endegades des del 2009 han portat a Andorra a ser un país “obert, competitiu i homologable”. Ha incidit en les reformes en matèria fiscal o financera, d’entre les quals ha remarcat l’habilitació de mecanismes d’intercanvi d’informació fiscal per passar a ser considerats com a plenament cooperants, la signatura de convenis per evitar la doble imposició o l’obertura de l’economia andorrana a la inversió estrangera.
Un seguit de canvis que, segons Espot, són necessaris per entendre l’Andorra actual i la seva resiliència econòmica que, ha assegurat, ha permès fer front a la pandèmia amb uns comptes equilibrats. Espot ha exposat el “sobreesforç de despesa” en les mesures per donar suport i ajut directe al teixit productiu per garantir, en la mesura del possible, la generació de riquesa i preservar també els llocs de treball.
El cap de Govern també ha emfatitzat l'estratègia sanitària del Govern per “minimitzar el nombre de contagis i protegir les persones més
vulnerables”. “Ens hem esforçat per garantir que Andorra era un país segur i ben preparat per donar resposta als repunts de la pandèmia amb més i millor capacitat de test, de rastreig i de mesures selectives per evitar paralitzar l’activitat de serveis”, ha argumentat.
El cap de Govern també s'ha referit als objectius del projecte Horitzó 23 i als reptes de l'acord d'associació amb la UE.
Informa: Sergi Cano - Agència ANA- Redacció
Imatge cecida: Cercle d'Economia