Espot creu que dir no a l'acord d'associació seria "una oportunitat perduda"
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La qüestió del referèndum final per validar l'acord d'associació amb la Unió Europea continua inquietant els ciutadans. A Ordino, però, per saber què passarà en cas que no obtingui prou suport. El cap de Govern ha assenyalat que és una possibilitat que cal assumir i que, si fos el cas, potser passarien anys fins que hi tornés a haver l'oportunitat.
Després de cinc reunions públiques per informar sobre l'acord d'associació, per primer cop s'ha plantejat des de la ciutadania què passaria si en el referèndum hi hagués una majoria que digués que no. Segons Xavier Espot, si tot evoluciona com fins ara, seria una oportunitat perduda, ja que potser no es repetiria fins al cap d'uns anys. Ha matisat, però, que cal anar pas a pas i que la valoració objectiva ja arribarà.
El cap de Govern ha assenyalat que encara no es coneix el contingut final d'aquest acord d'associació i que encara queda una part substancial per negociar. Per tant, "encara no podem fer una valoració conjunta i ajustada de si aquest acord serà beneficiós pel nostre país", ha dir. Ara bé, si acaba negociant-se com fins ara, està "convençut que serà beneficiós". "I sal final no entrés en vigor, evidentment seria una oportunitat perduda", ha conclòs.
En un altre aspecte, una qüestió per la qual s'ha preguntat a gairebé totes les reunions que s'han fet fins ara és la dels estudiants i les dificultats per tenir oportunitats a l'exterior. Una situació que amb l'acord d'associació quedarà resolta, ja que tots els andorrans i andorranes passaran a ser ciutadans comunitaris.
A Ordino, la vuitantena d'assistents també s'han interessat per la preparació de les estructures d'Estat, pels costos del cabal comunitari i per la lliure circulació de mercaderies i persones.
Informa: Laura Massegú
Imatge: Albert Aymamí-Xavi Fajardo