Espot fa balanç de la crisi de la Covid-19: "Hi ha hagut moments de dubte però també una determinació molt forta per tirar endavant"

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha fet balanç a La Rèplica d'ATV de la gestió de la crisi de la Covid-19.

Assegura que "hi ha hagut moments de dubte però, al mateix temps, una determinació molt forta per tirar endavant". Creu que s'ha fet "una bona gestió de la crisi" malgrat les estadístiques globals de defuncions en què no es tenen en compte les particularitats del país, sobretot, el gran volum de turisme en un territori de 70.000 habitants. Defensa la decisió del confinament general quan es van detectar els primers casos amb el qual es va evitar el col·lapse del sistema sanitari.

Respecte les morts al Cedre i Salita, afirma que no tenen "cap indici que s'hagi produït cap negligència". Això no vol dir que tanquem els ulls. És la nostra obligació deixar les portes obertes a una anàlisi exhaustiva".

Quant a la desaparició dels dos sanitaris cubans, assegura que Andorra no els havia de vigilar. Es mostra prudent i diu se'n desconeix el parador. Defensa la tasca d'aquest col·lectiu "per salvar vides" en un moment en què el sistema sanitari del país necessitava reforçar-se.

Afirma que durant el confinament es va debatre si calia o no decretar l'estat d'alarma, però van veure que no era necessari perquè la ciutadania s'estava comportant d'una manera molt cívica. Remarca l'entesa i suport dels grups de la majoria.

La gestió dels rebrots

Espot també s'ha referit als protocols per a la gestió dels possibles rebrots. Actualment hi ha protocols per a cribratges per sectors de població. També es treballa en un full de ruta en cas de rebrot generalitzat a la tardor basat en una diagnosi molt àgil i el control dels contactes a través d'aplicacions que puguin detectar-los ràpidament. Descarta un altre confinament generalitzat però se'n preveuen de selectius en cas de ser necessaris.

Nega cap vulneració dels drets fonamentals en les decisions que s'han pres, tampoc si es tira endavant una app per al control dels contactes. Defensa el cribratge massiu i la seva utilitat per la salut i la reputació del país, tenint en compte que l'economia depèn del turisme.

De moment es mantindran la mascareta i la distància de seguretat. "Sempre que puguem s'aniran donant més llibertats però ho hem de fer de manera ponderada per evitar un rebrot i haver de fer marxa enrere", ha declarat.

L'impacte econòmic

Xavier Espot preveu que "l'impacte en l'economia i la societat serà enorme". "Només cal veure les persones inscrites al Servei d'Ocupació, i les previsions de dèficit i deute. No és l'escenari que desitja un cap de Govern", ha dit remarcant que abans de la pandèmia, Andorra podria haver tancat la millor temporada d'hivern dels darrers anys en una situació de perspectiva econòmica molt positiva. Assegura que confia en el país per tirar endavant. 

Un debat d'orientació política que esdevindrà un altre debat d'investidura

El cap de Govern també ha dit a La Rèplica que el nou full de ruta del Govern amb el replantejament dels projectes a causa de la crisi es debatrà demà. A partir d'aquí es presentarà a grups parlamentaris, i agents econòmics i socials. En aquest sentit, veu el proper debat d'orientació política com un nou debat d'investidura pels canvis en el programa de Govern. Estén la mà a l'oposició i assegura que no apujarà els impostos. "No podem fer que la càrrega sigui més feixuga". Ara bé, obre la porta a noves taxes finalistes.

Defensa la retallada salarial dels alts càrrecs però no creu en una retallada general en els sous dels treballadors públics, "a qui s'han aplicat les mateixes mesures que als privats". "La premissa que són uns privilegiats, és incorrecta", ha manifestat.

Les aportacions dels comuns

Respecte les aportacions dels comuns al fons de solidaritat, creu en un treball "discret" i confia que tothom se sumarà en la proporció corresponent. Trenca una llança a favor de Rosa Gili, perquè en cap moment va dir que no s'hi sumaria, i espera seguir treballant amb ella bilateralment.

La polèmica al voltant de les retribucions de Ferran Costa

Espot també s'ha referit a la polèmica sobre les retribucions del president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa. Afirma que són legals i no contravenen el reglament del Consell General, tot i que en la situació actual entén que es qüestionin èticament. Posa en relleu que Costa "s'ha anticipat" i ha renunciat al complement com a conseller a ple temps. Defuig el tarannà "alliçonador" del PS i fa una crida a l'oposició a treballar plegats i amb més cohesió d'ara endavant. 

Entrevista completa a Xavier Espot a La Rèplica:

Informa: Redacció

 

 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.