Espot reconeix que l'obertura a la inversió estrangera va ser precipitada
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Xavier Espot reconeix que l'obertura a la inversió estrangera va ser precipitada i no es van analitzar els perjudicis. Ho ha dit a la Universitat Pompeu Fabra en una trobada amb estudiants. Sobre l'acord d'associació, assegura que les reticències d'una part de la societat són similars a les que van aixecar l'acord duaner o la Constitució.
Espot ha defensat l'obertura a la inversió estrangera, perquè en el context del 2012 Andorra patia, a l'igual que la resta del món, una crisi. Però potser no es va mesurar les conseqüències que se n'han derivat i que han afectat sobretot al preu dels habitatges.
"Vam obrir, a vegades, sense establir salvaguardes que els altres països ens estaven aplicant. Crec que vist en perspectiva potser sí que hi va haver una certa precipitació. També és veritat que el context actual és molt diferent del context del 2012 de crisi econòmica en què reclamàvem que vingués inversió estrangera".
Xavier Espot, cap de Govern
Durant la trobada, ha respost les preguntes dels assistents. Amb relació a l'acord d'associació, ha discrepat amb els que auguren conseqüències molt greus en el cas que guanyi el no, però en tot cas Espot ha defensat que Andorra no pot quedar al marge del ritme d'Europa. Una negativa enviaria un missatge gens desitjable a la resta de països.
"No soc d'aquells que pensa que un no a l'acord d'associació, com diuen alguns, farà que hi hagi les grans represalies i arribaran els tancs de la senyora Úrsula van der Leyen i entraran pel Pas de la Casa. Però hem de ser conscients que dir no a l'acord d'associació és passar un missatge molt clar als països membres de la Unió Europea i a les institucions europees que volem ser un estat tercer".
Xavier Espot, cap de Govern
Quant a les reticències d'una part de la població a l'acord, ha recordat que és la mateixa situació que s'ha viscut en altres moments de la nostra història.
"Les mateixes pors que ara hi ha amb l'acord d'associació hi eren amb l'acord duaner de 1990 i amb la Constitució de 1993, i Andorra ha demostrat que cada cop que ha sabut evolucionar i actualitzar el seu model institucional i de política exterior ha sortit reforçada".
Xavier Espot, cap de Govern
Qüestions sobre l'avortament, que ha dit que aviat tindrà una solució adequada, o les relacions amb Catalunya, han centrat algunes de les preguntes. Sobre aquest darrer tema, el cap de Govern ha reconegut que el procés independentista va posar Andorra en una situació delicada, entre el llegat històric que manté amb Catalunya i les relacions bilaterals que com a Estat ha de mantenir amb Espanya.
En la primera trobada amb l’alcalde de Barcelona, @jaumecollboni, i la segona tinenta, @MariaEugeniaGay, hem acordat impulsar la col.laboració entre Andorra i Barcelona, una ciutat amb la qual mantenim forts vincles, en els àmbits dels serveis socials, el turisme i la cultura. pic.twitter.com/NtT0plGa2l
— Xavier Espot Zamora (@XavierEspot) May 16, 2024
Informa: Joan A. Sarmiento
Fotografies: Govern d'Andorra