Per què s'estudien les molleres?

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Les molleres a l'alta muntanya són un gran indicador de les reserves d'aigua i de l'avanç del canvi climàtic. Un equip d'experts controla diversos ecosistemes a França, Espanya i Andorra. Una d'aquestes zones és a Sorteny.

Una torbera és un aiguamoll o mollera on la matèria orgànica provinent majoritàriament de la molsa queda dipositada a través d'un lent procés de putrefacció que dona lloc a un fang negrós que es converteix en un dipòsit de carboni important.

Fa un temps que França, Espanya i Andorra col·laboren en el marc del projecte REPLIM, l'observatori pirenaic del canvi climàtic.

Un dels treballs que hi fan per conèixer millor la seva evolució es dos tipus de mesura, una que té a veure amb l'aigua i l'altra amb la quantitat de carboni que emmagatzema.

Laura Gandois, de l'EcoLab Tolosa, explica com han "instal·lat captadors que segueixen el nivell d'aigua dins la torbera i la temperatura". "És important perquè així podrem conèixer la quantitat d'aigua emmagatzemada a la torbera però també ajudarà a conèixer la quantitat d'intercanvi de carboni entre la torbera i l'atmosfera, saber si el guarda o l'allibera", ha explicat.

Les molses de les torberes actuen com a esponges guardant l'aigua, per això es converteixen en un indicador important de les reserves d'aigua.

En períodes de sequera, les molleres són un dels ecosistemes que millor guarden l'aigua. Així que en cas extrem, si mai s'assequés una mollera voldria dir que les reserves d'aigua a la zona són pràcticament inexistents.

Informa:Rosa Alberch
Imatge:
Vicente Bellot
Locució: Yasmina Canedo

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.