L'excap negociador de la UE per a l'acord d'associació veu possible una transitòria per al monopoli de les telecomunicacions

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

L'excap negociador de la Unió Europea per a l'acord d'associació Claude Maerten veu difícil que Andorra Telecom  mantingui el monopoli de les telecomunicacions si el país vol entrar al mercat europeu. Apunta, però, la possibilitat de negociar una transitòria com es va fer amb el tabac. Maerten, que participarà en la 37a Universitat d'Estiu, també veu possible tancar un acord d'aquí a tres anys aprofitant les presidències francesa i espanyola de la Unió Europea. 

El monopoli va en contra de la prerrogativa de la lliure concurrència del mercat europeu. Així respon Claude Maerten la pregunta sobre el manteniment de l'exclusivitat d'Andorra Telecom en el marc de l'acord d'associació.

Això sí, diu que les negociacions amb la Unió sempre permeten aplicar alguna transitòria i la veu viable en aquest àmbit.  Indica que "són un instrument clàssic en les negociacions i s'haurà de valorar". "Molts estats membres han viscutt períodes de transició per abandonar alguns monopolis i anar cap a societats que respectin la lliure concurrència".

Quant a l'energia diu que no es pot considerar que FEDA en té el monopoli ja que la companyia la compra a l'exterior.

Ha parlat de les altres llibertats com la de lliure circulació de persones. En aquest cas ha indicat que Europa treballa en un mercat que no discrimina el treballador per la nacionalitat i que caldrà trobar una solució pel que fa a l'atur. Tot i que en aquest cas ha volgut ser més prudent. Ha afirmat que "s'ha de basar sobretot en la igualtat de condicions i la no discriminació".

Diu que la fiscalitat no hauria d'entrar dins de la negociació. Sobre la lliure circulació de serveis ha comentat que ha de permetre augmentar la competitivitat però que es treballa sobretot en el reconeixement de títols. És a dir que el país ha de determinar quines titulacions són necessàries per poder exercir una professió liberal. No considera que hi hagi un allau d'aquests professionals  i recorda que "s'ha de tenir en compte que Andorra té les seves especificitats locals, cal conèixer el mercat, l'idioma i molts aspectes específics del país".

Finalment veu viable tancar un acord en tres anys sobretot aprofitant la presidència de la Unió dels dos estats veïns. El calendari que recomana és "tenir acabades les negociacions entre la presidència francesa l'1 de gener  i l'espanyola el 2023".

Informa: Anna Pifarré
Imatge: Anna Romagosa

 

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.