Exmandataris europeus debaten a Andorra sobre l'actualitat política mundial
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Expresidents i exprimers ministres europeus són a Andorra per debatre sobre temes d´actualitat mundial. Reunits per la trobada Ganjavi International Center, que ha organitzat la Fundació Julià Reig, han debatut sobre l'emergència de figures populistes, com el nord-americà Donald Trump, i el futur del mapa polític, marcat pels processos independentistes a Escòcia, Catalunya i Ucraïna.
Sota el lema "Forces locals, veus globals", més de vint exmandataris europeus i membres d´organismes internacionals han debatut a Andorra sobre temes que marquen l´actualitat política internacional. Per exemple, el futur del mapa polític, en un context de moviments independentistes a Escòcia, Catalunya, a la regió ucraïnesa del Donbass i al Caucàs.
Però la situació a l'Orient Mitjà i especialment la guerra de Síria posen de relleu que els conflictes no tenen només una base identitària i que són fruit de la passivitat de les grans potències. En aquest sentit s'ha manifestat l'exsecretari general de la Lliga Àrab Amre Moussa: "Molts de nosaltres pensem que el joc internacional a dia d´avui es basa en com gestionar els problemes, tot oblidant-se de com solucionar-los. Donar la impressió que tot va bé, que les persones dialoguen, que els socis estan a punt de posar-se d´acord. I això no passa mai", ha dit afegint que "la intervenció del Consell de Seguretat de l´ONU és imprescindible en la fase de conflicte en què ens trobem".
L´altre tema de debat ha estat l´emergència de figures polítiques populistes, com el candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump. Un fenomen que segons l'expresident de Sèrbia Boris Tadic sorgeix pel descrèdit dels polítics tradicionals i que pot tenir conseqüències perilloses. Afirma que "es dóna la paradoxa que quan altres figures critiquen els polítics també ho esdevenen ells". Ho considera "un fenomen molt específic" i és "escèptic pel que fa al futur de la política global si aquesta depèn de persones com Donald Trump".
Organitzada per la Fundació Julià Reig, la trobada va arrencar ahir i també ha posat damunt de la taula el replantejament de la globalització i la construcció de l'economia del segle XXI.
Informa: Andrés González-Nandín Imatge: Xavi Fajardo