Èxode de temporers davant la incertesa de les noves quotes
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El neguit de no saber els nous requisits de les quotes de temporada i si s'habilitaran permisos per a l'estiu creix entre empresaris, que necessiten tancar plantilles, i temporers, que no saben si quedar-se o marxar. Argentinos en Andorra reclama informació i calcula que en les properes setmanes s'aniran, com a mínim, uns 1.500 treballadors.
S'està acabant la temporada d'hivern i encara no s'ha confirmat com seran les noves quotes de temporada. Com a conseqüència, i preveient requisits més exigents per obtenir els permisos anuals, Argentinos en Andorra pronostica una sortida important de treballadors en els properes setmanes. Així ho constata el seu president.
"Marxaran uns 1.500, la majoria dels treballadors de temporada que no podran arribar a una quota general. Potser tindrem uns 500 o 700 més que intentaran quedar-se una mica més. El més important és donar la informació i explicar les noves normatives al més aviat possible"
Marcelo Ponce, president d'Argentinos en Andorra
L'Agustín Bernatene, per exemple, és un dels temporers que ha decidit marxar. Està acabant la seva primera temporada i té previst anar cap a Itàlia amb la intenció de tornar l'hivern vinent. Des d'un inici tenia diverses opcions sobre la taula, i una d'elles era quedar-se, però la incertesa al voltant dels permisos ha fet decantar la balança. "Vaig preferir evitar una incertesa que veig en molts companys de l'hostal i altres coneguts. La majoria de la gent, si tingués la oportunitat, es quedaria", esmenta l'Agustín. A més, lamenta que la falta d'informació impedeix poder "planejar amb anticipació".
Algunes de les alternatives més freqüents és marxar a Espanya, Portugal, Malta i Croàcia. En menor mesura, també hi ha qui es planteja tornar a Argentina, però sol ser una de les últimes opcions tenint en compte les dificultats econòmiques que pateix el país andí.
Els dubtes també la pateixen els empresaris, en aquest cas, els responsables de l'establiment a on s'allotja l'Agustín. La directora de l'Alberg Lorena Morcillo explica que volen saber "quins requisits necessitem per contractar el personal". I es mostra preocupada que tots els treballadors i treballadores marxin i "no sabem qui es quedarà a Andorra per poder contractar a l'estiu i la resta de l'any".
La CEA i la Cambra de Comerç també reclamen més informació. I és que tothom està a l'espera d'una nova política que torna a fer trontollar la voluntat del sector de l'hostaleria de fidelitzar i estabilitzar les plantilles.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Pau Bonastre