"El exorcista" compleix 40 anys

La cinta "L'exorcista" celebra avui el quarantè aniversari de l'estrena als Estats Units. Malgrat el temps, cap pel·lícula l'ha substituït com a referent en el gènere de terror, ni, tampoc, li ha restat impacte.

El "Tubular Bells" de Mike Oldfield, la putrefacta cara de Linda Blair i l'habilitat de la seva llengua també per a les injúries, compleixen encara l'objectiu del director William Friedkin: atiar la por. Un efecte aconseguit als anys setanta amb una tecnologia artesanal però altament efectiva. Impactes sonors precisos, l'ús sense precedents del maquillatge i els sistemes de politges van sembrar el terror a les sales de cinema, que van rebre cues mai vistes després de l'estrena. Insòlites com les reaccions. Espectadors desmaiats o amb crisis nervioses, que obligaven les ambulàncies a fer guàrdia a les portes del cinema o la qualificació de blasfèmia per part del Vaticà pels debats explícits a la pantalla.

Tot per reubicar el terror dins el món cinematogràfic, sent la primera pel·lícula del gènere nominada als Oscar i convidant d'altres director, com Stanley Kubrick que va rebutjar-ne la direcció, a formar part del gènere. El preu a pagar van ser les excentricitats d'un director que disparava armes de foc per captar el pànic dels actors, o que els feia gravar, en camisa de dormir, dins un congelador perquè es veiés el baf. I, com no, la llegenda negra: incendis al plató, benediccions per a l'equip i fins a nou morts al voltant del rodatge.

La crisi de fe del pare Carran, basada en una novel·la inspirada en un cas real del 1949, ha recaptat 441 milions de dòlars, dos Oscar i quatre Globus d'or per explicar la història d'un mal que ve de dins i que, quaranta anys després, ha resultat ser més efectiu que els dràcules i els aliens. I és que no hi ha res més temible que dubtar d'un mateix.

Informa: Toni Vila Locució: Agustí Mas

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.