Una experta psicooncòloga recomana no sobreprotegir els malalts de càncer i parlar-ne amb naturalitat
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
No sobreprotegir-los i ajudar-los a parlar de la malaltia amb la màxima naturalitat. Són alguns dels consells que la piscooncòloga Tània Estapé ha donat en la conferència que ha pronunciat a la seu central de Crèdit Andorrà.
Com afrontar l'impacte psicològic en el malalt de càncer ha centrat la conferència de la psicoooncòloga Tània Estapé. Diu que en un primer moment afloren la por, l'angoixa i un sentiment de càstig immerescut i que ja des d'aleshores necessiten suport anímic. Aconsella que puguin parlar amb naturalitat de la malaltia i que no se sentin una càrrega. "Comunicar-se amb la parella i la família sobre allò que volem. Atenció a aquesta família, que a vegades se sent sola, i que tinguin espais per a ells", recomana.
Ja durant el tractament, quan més malament ho passen, és important ajudar-los però no sobreprotegir-los. "Insisteixo que m'encanten les famílies que donen testimoni, que es cuiden, que es barallen per estar amb la mare malalta, no és això. Però sí que, a vegades, sense voler, a aquella persona la invalidem", adverteix Estapé.
Paradoxalment és precisament un cop superada la malaltia que sovint apareix la depressió. Davant de recaigudes recomana no tirar la tovallola i no cedir a la temptació d'optar per tractaments alternatius. "Sobretot que no es deixin anar i que no deixin el tractament convencional que, amb tots els seus defectes, és el que ha demostrat xifres més altes de curació, encara que no sempre se'n surti", demana l'experta psicooncòloga.
Cada cas és un món i no existeixen receptes vàlides per a tothom, però la ciència intenta entendre millor els problemes psicosocials de cada etapa de la malaltia per dibuixar pautes que ajudin a gestionar millor les emocions tant dels malalts com dels familiars i amics.
Informa: Gerard Gort
Imatge: Kevin Ribeiro