Una experta en riscos laborals reclama més informació per disminuir l'elevada accidentalitat i vetllar per la salut psicològica dels treballadors
L'experta en riscos laborals Cristina Fernández Farina, ha posat en relleu a l'Ara i Aquí d'RNA l'elevada accidentalitat laboral d'Andorra, amb uns 4.000 accidents a la feina l'any, la meitat dels quals provoca baixes d'uns 50 dies.
És per això que reclama molta més informació i pedagogia en la prevenció dels riscos laborals, amb una comunicació per part del Govern al mateix nivell de la que s'està portant a terme amb la Covid-19. Precisament, ha dit, la figura del tècnic en riscos laborals ha guanyat protagonisme durant la pandèmia.
L'experta ha remarcat la importància que les empreses no només compleixin la llei, sinó que també hi creguin. "Si l'empresa no creu en la prevenció de riscos, no es trasllada als treballadors. Un petit accident s'ha d'investigar, no es tracta de culpabilitzar, sinó de buscar la millor manera de treballar amb transparència i confiança".
Fernández Farina posa en relleu la importància de vetllar per la salut dels treballadors, tant física com psicològica, un aspecte -aquest últim- que cada vegada és més necessari. "A l'empresa l'interessa que el treballador estigui en bones condicions", ha manifestat indicant que hi ha la metodologia per fer-ne el seguiment.
Fernández Farina és infermera, antropòloga i tècnica en riscos laborals, i l'autora de la tesi doctoral 'Relació entre l’avaluació, la percepció i la gestió dels riscos laborals en els dominis d’esquí alpí d’Andorra'. Durant el seu treball que ha durat set anys ha passat per diferents fases fins a presentar la tesi doctoral davant el tribunal.
Entrevista completa a l'experta en riscos laborals Cristina Fernández Farina:
Informa: Sílvia Mestre - Yasmina Canedo