S'exposa a Andorra un programa de neurorehabilitació de l'Institut Guttmann per tractar casos de Covid persistent

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Després de superar un quadre greu de Covid-19, hi ha pacients que tenen importants afectacions tant físiques com cognitives. D'altres que, tot i no passar-la de forma aguda, tenen símptomes que s'allarguen mesos, fenomen que es coneix com a Covid persistent. Per tractar tots aquests casos, l'Institut Guttmann va arrencar fa un any un programa de neurorehabilitació que s'ha exposat al Principat a través d'un seminari organitzat per la Universitat d'Andorra.

Problemes de son, taquicàrdies, diarrees, vòmits i sobretot molta fatiga. Aquestes són les principals seqüeles que presenten persones amb Covid persistent i un dels perfils que tracta el programa de neurorehabilitació de l'Institut Guttmann.

Un fenomen en plena investigació que ja compta amb diverses teories, ha explicat la fisioterapeuta i coordinadora del departament de rehabilitació funcional de l'Instituts Guttman. 

El projecte també atén pacients amb afectacions neurològiques o que han estat a la unitat de cures intensives. Cadascun dels tres perfils té el seu tractament i, per exemple, pel que fa a la Covid persistent, es focalitza en un entrenament cardiovascular per alleugerir el cansament.

El responsable del programa, Cristian Andrés Figueroa, ressalta línies d'estudi, com ara la salut cerebral o l'evolució dels malalts a llarg termini, i recalca que cal destinar esforços a aquest segment de població.

El programa ja ha atès més de 200 persones i, de moment, cap procedent d'Andorra. Això sí, el centre és visitat des de fa anys per altres casuístiques per part de ciutadans del Principat.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Pere Besolí-Arxiu RTVA

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.