Fa 90 anys un rus es va declarar rei d'Andorra

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Era un 8 de juliol del 1934. Noranta anys des que un rus, Boris Skosyreff, es proclamava rei d'Andorra. Les claus de com va passar i de qui era aquest personatge són objecte d'un documental que en pocs mesos veurà la llum. 

Fa uns dies als estudis de Ràdio i Televisió d'Andorra es doblaven alguns dels protagonistes que apareixen al documental "Boris Primer". Deu anys de recerca i mesos de viatge han portat l'equip fins a les últimes persones que el van conèixer. 

L'autor del documental, Jorge Cebrián, explica com va sorgir el fil de la història. "Vam començar el documental a Alemanya perquè és on va morir el Boris i és on tenim unes deu persones encara vives que el van conèixer, perquè ell va morir al 89". Per exemple, la seva cunyada, que afirma que els hi va donar imatges i documentació, i altres llocs. "També hem recorregut França, Portugal, Mallorca, Holanda on també va deixar rastre."

Un vividor que va recórrer tot Europa fugint, una història que s'explica a través de la ficció amb l'equip de Qucut, actors i professionals del país. Tanmateix, és tant el volum d'informació, més de sis mil documents, que només en podrà recollir una petita part. Cebrián així ho relata. "Potser podré utilitzar un 2% al documental i és que no para de sortir documentació i això que el documental l'hem de tancar ja. La previsió és presentar-lo a l'octubre a Andorra i després entrar als festivals".

I atenció aquells que vulguin conèixer més sobre com va arribar a proclamar-se rei i com va ser ajudat per gent del Principat. Però l'autor es guarda alguns dels secrets d'aquest personatge que va acabar foragitat del país i empresonat per ordre del bisbe, que mereix, fins i tot, un llibre. 

Informa: Rosa Alberch 

Imatges: Gerard Fumadó 

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.