El "fake" de la llegenda de Carlemany i els seus objectius protagonitza una de les novetats que prepara Anem Editors
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La Carta Pobla de Carlemany, que dona origen a la llegenda de Carlemany i que s'ha demostrat ser falsa, serà objecte d'una de les novetats editorials que aquest any presenta Anem Editors. No es confia massa en Sant Jordi, però el llibre sortirà al voltant de la data. La pandèmia ha desordenat el calendari del sector, que espera que es normalitzi la situació.
Conservada a l'arxiu capitular d'Urgell des del segle XIX, el fundador d'Anem Editors, Josep Dallerès, explica que la Carta Pobla és el que ara anomenaríem un fake que Oliver Vergés ha estudiat àmpliament descobrint que el document que data del 800 va ser elaborat pels habitants d'Andorra entre 1133 i 1162 amb la intenció de frenar els interessos feudals del bisbe d'Urgell, que acabava de convertir-se en el nou senyor de les valls. És el que dona origen a la llegenda de la relació entre Carlemany i el Principat.
Una altra gran història a Andorra és el del rei Boris I explicada per Antoni Morell que es reeditarà. Enrere queda un any en què les presentacions s'han precipitat els darrers mesos. Entre ells, Gravats rupestres d'Andorra i l'Alt Urgell i la Cerdanya a càrrec de Jordi Casamajor i David Gálvez; La Cerdanya de 1603 que permet conèixer la història moderna de la Cerdanya a través del testimoni de Joan Trigall i les Memòries de la canillenca Denisa Font.
L'any passat la manca del Sant Jordi no va frenar la venda de llibres pirinencs que han trobat un nou espai a la xarxa, on funcionen "els articles i recomanacions", així com "el boca-orella". Dallerès explica que hi ha hagut "un nou moviment de compra per correu, al qual no s'estava gaire acostumat, en tot cas aquí a Andorra".
De moment no es confia massa en les fires que es fan al llarg de l'any, però s'espera poder passar pàgina per reprendre un nou capítol d'aquesta història, de moment sense final.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares