Els fallaires i Cultura treballen perquè les falles siguin una qüestió nacional

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Els fallaires d'Andorra treballen amb el Govern en un full de ruta perquè les falles siguin una qüestió nacional. Una dimensió que també s'ha de portar en l'àmbit internacional amb la declaració de la Unesco que en dos anys passa examen. El quart Simposi internacional dels focs festius de la Mediterrània que acull Andorra la Vella al novembre de la mà de la SAC serà una oportunitat per parlar del que s'ha fet i del que vindrà.

Preservar, salvaguardar, divulgar i difondre. Amb aquesta premissa els fallaires han treballat d'ençà de la declaració de les festes del solstici d'estiu com a patrimoni immaterial de la Unesco. Han aconseguit cohesionar els fallaires entorn de la taula nacional, s'han recuperat les falles de Sant Pere a Ordino, es recupera la memòria històrica a través del testimoni de la festa arreu del territori i s'ha fet conèixer la tradició a les escoles.

Ara tot això es vol continuar fent de la mà del ministeri de Cultura amb qui s'elabora un full de ruta perquè les falles siguin una qüestió de país. Des de la Taula nacional, Albert Roig ha explicat que els objectius són "anar recuperant la memòria històrica per salvaguardar-la i per saber com en determinats pobles o parròquies cremaven les falles els nostres padrins i avantpassats, que la canalla ja surti de l'escola coneixent què és aquest patrimoni festiu, què són les falles i la importància d'aquesta tradició, i sobretot preservar-la, que la festa continuï existint".

El quart Simposi Internacional dels focs festius de la Mediterrània, que es farà del 22 al 24 de novembre, ha de servir als fallaires per parlar de tot plegat i compartir-ho amb altres organitzadors i investigadors entorn de les festes del foc. També serà una oportunitat perquè la Societat de Ciències Andorranes que organitza l'esdeveniment junt al seu impulsor, l’Institut Muntaner, reforci la seva presència en l'arc de la recerca pirinenca. "Encara som molt desconeguts i, per això, des de la SAC procurem participar en les activitats que fan altres centres d'estudis", insisteix Mach.

El recorregut del simposi va començar a Vic parlant de les falles, a Reus per parlar de les festes d’hivern i l’any passat a Gandia per parlar del paper de la pirotècnia.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: K. Ribeiro / Josep M. Garcia

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.