Les farmàcies continuen afrontant la manca de subministrament de medicaments
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Els medicaments sovint tenen un circuit molt llarg entre els països on es fabriquen i s'envasen. Això sumat a les despeses d'energia, la guerra i el transport fa que molts escassegin. Una situació que no està sent fàcil de resoldre per les farmàcies.
En les últimes setmanes la Unió Europea ha alertat de la falta de medicaments en la campanya hivernal, sobretot dels que estan relacionats amb la grip, els refredats i altres infeccions respiratòries i d'antibiòtics com ara l’amoxicil·lina, xarops i analgèsics com el paracetamol. En l'actualitat són aquests, però l'escassetat també ha passat en d'altres.
La propietària de la Farmàcia Miró, Roser Miró, considera que es molt complicat saber quins medicaments són els que falten en cada moment. "És molt difícil. Hi va haver un temps que hi havia l'amoxicil·lina amb xarop desestocada. És molt difícil concretar quins medicaments falten perquè varien molt".
La cadena de fabricació s'ha vist agreujada pels costos del transport, l'energia i la manca de materials com el plàstic. Miró confirma aquesta problemàtica. "Els medicaments no es fabriquen només en una planta, en la seva fabricació hi intervenen diverses plantes i diversos països. Aquí intervé el transport, l'energia i a més, el preu final d'un medicament està intervingut".
La situació s'intenta pal·liar amb genèrics del mateix principi, sinó el metge ha de receptar un equivalent. La propietària d'aquesta farmàcia detalla que normalment, aquesta casuística no és habitual. "Si es pot substituir per un que és el mateix d'una altra marca se li dona. Després hi ha altres cops que aquest no hi és i llavors requereix el metge perquè faci una recepta que li doni un medicament que faci la mateixa acció, però que és diferent. Això passa molt pocs cops".
En aquest marc cal replantejar-se mesures i estratègies per fer més eficient la producció i el consum de medicaments amb sistemes com les dosis unitàries que se serveixen en alguns països.
Informa: Rosa Alberch- O. Serrano
Images: Arxiu RTVA