FEDA preveu tornar a omplir el llac d'Engolasters a final de novembre o principi de desembre
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Des del 2009 que no es buidava el llac d´Engolasters tant de temps i s´espera que es trigui molts anys a tornar-ho a repetir. FEDA està canviant el sistema de vàlvules que regulen el pas de l´aigua del llac, les juntes de la canonada que baixa a la central i el canal del Valira, un dels dos que abasta el llac.
Aquestes peces són el principal motiu pel qual aquest any s´ha buidat el llac d´Engolasters. Són dues vàlvules, una de seguretat i una de manteniment, que aniran col·locades a 20 metres de profunditat de la cambra de càrrega i que faran d'aixeta del llac.
Així ho ha explicat el director d´operacions de FEDA el qual també ha indicat que: "actualment hi havia només una vàlvula de tancament d’aquest flux d’aigua que ara substituirem per dues vàlvules que ens permetran minimitzar les tasques de manteniment i permetre el manteniment de les sense haver de buidar el llac d’Engolasters."
El 18 d´agost es va fer el buidatge del llac i no es preveu que es torni a omplir fins a final de novembre o principi de desembre. En aquest temps FEDA també aprofitarà per remplaçar les juntes de la canonada que baixa del llac a la central. La voluntat de la companyia és de "tenir una garantia de fiabilitat perquè aquesta central pugui funcionar durant 15 anys més i no haver de tornar a buidar el llac, per a nosaltres és molt important. Per aquest motiu de tant en tan fem campanyes de manteniment exhaustives per evitar avaries que es puguin generar en un futur."
D´altra banda, com es fa cada any, s´han fet arranjaments en el canal Valira que juntament al de Ransol abasten el llac d'aigua. FEDA genera entre el 15 i el 20% de l'energia que consumeix Andorra. A tall d'anècdota, en aquest tres mesos s'ha deixat de produir una quarta part de l´energia anual, el que és el mateix, uns 30 gigawats.
Informa: Rosa Alberch Imatge: Cristina Jubete