La FAAD demana més mitjans per a un col·lectiu que continua patint discriminacions
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El 2023 es van registrar 1.764 persones amb discapacitat al país. En el Dia internacional, la Federació d'Associacions demana més mitjans per a un col·lectiu que continua patint discriminacions. Des d'Afers Socials, s'està treballant en projectes que facilitin la tramitació.
Des de la Federació d'Associacions de Persones amb Discapacitat asseguren que la falta d'empatia i mitjans continua present a la societat. Un problema que es trasllada a l'àmbit administratiu, on l'excés de burocràcia i la poca claredat suposa un impediment per al creixement d'algunes associacions.
"El problema és que hi ha falta d'empatia, tant per part de la població, sobretot la gent adulta, com per certes administracions. El que demanem és senzillament que no hi hagui tanta burocràcia, que se'ns informi de forma clara de tots els canvis que hi ha i que se sigui una mica tolerant."
Diana Figueras, presidenta FAAD
Una altra demanda de la FAAD és una targeta per acreditar la discapacitat. Un document que està previst que entri en funcionament a principi d'any i que facilitarà i agilitarà la tramitació i el diagnòstic de la discapacitat.
D'altra banda, també s'està treballant en un nou mètode de valoració, que té en compte el context i l'entorn de la persona per adaptar-se a les seves necessitats.
"Venim d'un enfocament més mèdic rehabilitador i passem a un enfocament més biopsicosocial on tenim en compte la persona i el seu entorn. El que acabem veient és que si adaptem l'entorn la persona doncs deixa de ser més discapacitada del que potser és actualment."
Raquel Guàrdia, cap d'àrea de Promoció de l'Autonomia Personal d'Afers Socials
Des d'Afers Socials preveuen que el nou mètode es pugui començar a implementar el juny del 2025.
Informa: Héctor Aza