La fibromiàlgia, una malaltia que no s'ha d'invisibilitzar
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
En el Dia Internacional de la Fibromiàlgia i de la Síndrome de Fatiga Crònica, AMARE celebra que des de fa un any la patologia estigui reconeguda per la CASS. Es tracta d'un pas molt important per als malalts. El president de l'associació, Manel Fernández, creu que ara són els afectats els primers que han de visibilitzar la malaltia.
Abans de l'entrada de la patologia a la cartera de serveis de la CASS, molts malalts tenien por que els fessin fora de la feina i feien sobreesforços. Així, Fernández exposa que "per als malalts ha estat un tema important perquè si tu pateixes una malaltia és bàsic i vital que el diagnòstic sigui d'aquella malaltia" i afegeix que "abans et podien donar una setmana de baixa per un mal d'esquena, però ara tens 30 dies de baixa, i això repercuteix en el benestar de les persones que pateixen la malaltia".
Amb tot, considera que són molts els que encara s'amaguen.
"Cal ser valents. Les persones que pateixen la malaltia cal que ho expressin i ho diguin i evidentment tot el teixit sanitari del país ha de ser conscient que aquesta malaltia, que ara és oficial però que abans ja existia perquè no ha vingut ara de nou, s'ha de tractar com una patologia i, a més, com una patologia greu."
Manel Fernández, president d'AMARE
I és que els que tenen fibromiàlgia pateixen un dolor extrem que els inhabilita físicament a fer moltes tasques i que encara no té cura. És per això que el president d'AMARE creu que és important "treure de la mentalitat de la societat que aquestes persones que pateixen aquestes malalties són persones que no volen fer res".
I exposa el seu propi cas. Al Manel li van diagnosticar fatiga crònica el 2008. Pot passar de fer moltes coses a estar un mes i mig al llit. Reclama, doncs, que "les malalties existeixen, les persones pateixen i a partir d'aquí això ha de ser normalitzat".
Informa: Karen Gacusana
Imatges: Nil Forcada