Fills d'Andorra reclama més recursos humans i econòmics per tractar joves amb problemes de conducta i addiccions
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
L'Associació Fills d'Andorra, que comprèn famílies amb joves que pateixen trastorns de conducta i drogoaddiccions, reivindica més recursos, tant humans com econòmics, per impulsar un acompanyament més efectiu i per donar més suport a les famílies. També reclama més vigilància per part de la policia i sensibilització a les escoles. Segons el raonador del ciutadà, la gestió d'aquests casos és una de les seves preocupacions.
Fills d'Andorra ha anat creixent i en aquests moments acull una cinquantena de famílies. Sense poder detallar el perquè d'aquest augment, la seva presidenta confessa que no donen l'abast i cal més recursos. El patiment és constant. Explica que "és un 'sense viure', no saps què fer, com actuar, què fer amb el nen, ets sents culpable, i això és un problema que és molt complicat".
Per aquest motiu Marcia Monteiro demana més suport psicològic per a les famílies. Pel que fa als joves, considera que la unitat de conductes addictives funciona, però cal més acompanyament, també després de la majoria d'edat. Els tractaments a vegades són inassumibles econòmicament, així com les visites a centres de l'estranger. En aquest sentit, celebra la voluntat de crear el centre de reeducació intensiva de menors. "Volem batallar més, fer campanyes de prevenció a les escoles, que és molt important, i sensibilitzar a les famílies també, afegeix.
La presidenta de l'entitat considera que caldria més vigilància i tacte per part la policia, així com educadors de carrer i a les escoles. Precisament l'escola és un espai clau. "Volem batallar més, fer campanyes de prevenció a les escoles, que és molt important, i sensibilitzar a les famílies també", exposa Monteiro.
Sobretot és necessari que les famílies es manifestin i demanin ajuda. La presidenta de l'associació considera que "les famílies quan detecten aquest problema haurien d'acudir més a nosaltres. Hi ha molts tabús encara". Afegeix que "hi ha famílies que per vergonya o no sé perquè els hi passa, no es manifesten".
Parlar sense tabús, tenir la ment oberta i treballar en xarxa són eines fonamentals per prevenir i gestionar la problemàtica.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Desirée Sala