Els físios defensen l'obligació del català per poder exercir
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El Col·legi de Fisioterapeutes defensa l'obligatorietat de parlar en català per als professionals estrangers que vulguin instal·lar-se a Andorra. Aquesta és una de les condicions que podria incloure la llei que regularà l'exercici de les professions mèdiques, que estan treballant el ministeri de Salut i el Consell de Col·legis. Des d'aquest col·lectiu de professionals sanitaris es recorda que hi ha mitjans per aprendre la llengua i que si van a qualsevol altre país europeu es veuran obligats a parlar l'idioma oficial.
El consell de col·legis està treballant amb el ministeri de Salut la llei marc de regulació de les professions sanitàries titulades, que inclourà la necessitat de la llengua. El Col·legi d'Odontòlegs ha estat el primer de modificar els seus estatuts.
La degana del Col·legi de Fisioterapeutes, Edith Rascagneres, argumenta que "no és discriminatòria perquè si calgués per una necessitat específica d'una especialitat del país, qualsevol persona que tingui aquesta titulació, evidentment vindrà i tindrà dos anys per formar-se en català. "I amb tots els mitjans que hi ha a Andorra, gratuïts, per aprendre el català, de cap de les maneres és discriminatòria, ni molt menys", afegeix.
A l'inici de les negociacions per a l'acord d'associació, el Govern va tenir la inquietud que l'obligatorietat del català fos vista com una discriminació pels professionals estrangers que volguessin venir a treballar a Andorra. Els ambaixadors a Andorra ho van negar.
Rascagneres ha volgut recordar que aquells que marxen a treballar a fora ho fan sabent que han de conèixer l'idioma oficial del país."Si vols treballar a França, hauràs de parlar francès; si vols treballar a Alemanya, hauràs de parlar alemany, perquè sinó no trobaràs feina, sobretot en les professions titulades". Afirma que "molt sovint són serveis i cal la llengua oficial".
Aquesta demanda ja la van fer els físios quan es va iniciar el procés d'obertura econòmica el 2012. Llavors es van adonar que la majoria les professions titulades tenien una obertura extremament gran. Per això van proposar que un dels filtres fos la llengua.
Informa: Laura Massegú
Imatge: Sergi Linares