L'FMI creu que l'acord d'associació ajudarà l'economia
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
L'acord d'associació ha de ser clau per diversificar l'economia. Ho diuen l'FMI i el Govern. Des de l'entitat també destaquen que en cas que s'implementi, alguns sectors es veuran afectats durant la transició i és important que el sector públic els faci costat.
El creixement del producte interior brut d'Andorra l'any 2023 va ser del 2,3%. Ara bé, el creixement natural, el que li pertocaria al país per tal que no es generessin friccions, l'FMI el situa en l'1,5%. Aquestes friccions són per exemple la problemàtica de l'habitatge, que ve donada per una banda perquè l'economia del país està molt enfocat en el turisme, sobretot a l'hivern, i també perquè el sector laboral és molt demandant de mà d'obra. Pel Govern i pel Fons Monetari Internacional la solució passa per la diversificació de l'economia. Per tant, si es vol continuar creixent a un ritme superior al que li pertocaria al Principat creuen que és crucial l'acord d'associació.
El sotsdirector de les oficines de l'FMI a Europa, Rodolhpe Blavy, assegura que, en cas d'entrada a la Unió Europea, el sector privat ha d'estar preparat "el màxim possible" per competir amb igualtat de condicions. A més, observa que durant aquesta transició podria haver-hi sectors que es veurien més afectats que altres i que les polítiques públiques haurien de tenir en compte aquest fet.
El ministre de Finances, Ramon Lladós, coincideix en el fet que s'ha de crear activitat econòmica i valor afegit que no només es concentri en colls de botella. Alhora, remarca la importància d'obrir nous sectors econòmics que no siguin tant consumidors amb els recursos naturals i la mà d'obra.
Per l'entitat, és crucial que es faci la reforma del sistema de pensions el més aviat possible. L'executiu ha aprofitat per presentar algunes previsions. Una, que l'any passat tot apunta que els comptes es van tancar amb un superàvit de 20 milions d'euros. L'altra, que amb l'horitzó 2028, l'endeutament es pot baixar del 36 al 30%.
Continua la recerca d'un prestador d'última instància
D'altra banda, el ministre de Finances s'ha referit a la trobada amb el governador del Banc d'Espanya. Veu que es va en el bon camí per trobar els mecanismes de liquiditat que la banca necessita.
"Coneixien més de prop la realitat del sistema financer andorrà, no els hi vam d'explicar gaire en què consistia, però és veritat que van ser ben predisposats a ajudar-nos a trobar aquestes solucions i acompanyant-nos en aquest camí, perquè sols certament no el farem i el farem millor si estem acompanyats d'Espanya i de França".
Ramon Lladós, ministre de Finances
Informa: Ariadna Guiu Vila
Imatges: Nil Forcada