Foc, llum i bruixes en la nit més màgica de l'any

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Centenars de persones han gaudit de les falles d'Andorra la Vella, una celebració que any rere any guanya més adeptes i que es consolida com el gran esdeveniment per donar la benvinguda a l'estiu.

El foc ha rodat de nou pel nucli antic d'Andorra la Vella. La colla de fallaires de la capital ha iniciat la revetlla fent rodar les falles tradicionals a la placeta del Puial, les elaborades amb l'escorça de bedoll. A continuació, la canalla amb les falles de llum ha encapçalat la comitiva que ha recorregut el nucli antic, seguides per les falles de foc. Un acte emotiu en què s'han fusionat la flama, els fallaires i el públic.

El fallaire d'Andorra la Vella, Joan Garreta, defineix què és el que sent quan està allà dins. "És un sentiment molt fort, l'estàs esperant des de sempre, i inclús abans quan estàs sopant tens els nervis a flor de pell. Es viu de manera molt intensa perquè és la nostra vida, per dir-ho d'alguna manera".

Centenars de persones s'han aplegat per gaudir de la celebració del solstici d'estiu, que forma part del conjunt de falles pirinenques que són Patrimoni Immaterial de la Humanitat des del 2015. Veïns que no es perden ni una nit de Sant Joan i persones vingudes d'arreu han xalat amb tan singular espectacle. "És una cosa que és bastant insòlita i la gent que ve de fora jo crec que els agrada", explicaven el Jordi i l'Ona.

Els més sorpresos han estat precisament els que no ho havien vist mai. Com el Matías i el Fernando. "Pensava que només anaven a encendre foc, però després hi havia bruixes, un símbol del dimoni, ha estat molt bé, i molt xocant". En la mateixa línia va el Fernando que no s'ho esperava. "Bastant impressionant, no m'ho esperava això, quan pensava en falles pensava en les de València, i m'ha sorprès molt, molt bonic, la veritat".

El trajecte ha acabat, com és tradició, a la plaça Guillemó, amb la representació del Ball de les Bruixes, les criatures mitològiques encarregades d'encendre la foguera i que conviden a una nit de desenfrenament i de lliurar-se a les passions, una matinada màgica per donar la benvinguda a l'estació més calorosa.

Les falles han rodat, les bruixes han repartit la seva màgia, i ja està tothom a punt per celebrar el solstici d'estiu, aquesta nit màgica en què el foc purificador, com aquest que estan gaudint aquest grup de gent, se'n durà de les nostres vides tot allò que ja no vulguem.

Informa:Esther Jover

Imatges: Eric Escabias

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.