La formació professional en auge: els nous estudis inicials permeten reduir el fracàs escolar

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La formació professional és una opció que cada vegada tenen en compte més joves. Aquest curs s'hi han inscrit més alumnes que mai.

Si tenim en compte les dades dels darrers cinc anys, el nombre d'alumnes inscrits al primer curs de les diferents branques del batxillerat professional ha anat augmentant fins arribar a un total de 163 aquest curs 2021-2022. Hi va haver una davallada notable el curs passat, es desconeix si la pandèmia de la Covid-19 hi va tenir alguna cosa a veure, perquè es venia de fregar els 160 alumnes el curs 2019-2020.

La bona notícia és que s'han tornat a recuperar les xifres. I de les cinc branques, n'hi ha tres que concentren el 80% dels alumnes: la de microsistemes informàtics i xarxes, la del sanitari i social i la d'activitats físiques, esportives i lleure, essent aquest últim el que més alumnes aplega.

Amb l'estructura actual del batxillerat professional, amb dos anys s'obté un diploma i és amb el tercer curs que s'aconsegueix el batxillerat professional. Quants alumnes arriben a aquest tercer curs? Segons les dades dels darrers cinc anys, crida l'atenció com, a la majoria de cursos, excepte l'any passat, es redueix gairebé a la meitat el nombre d'inscrits respecte els de primer curs. Amb tot, però, l'evolució és positiva, ja que cada any hi ha més alumnes inscrits a tercer curs. 

Amb la modificació de la llei d'ordenament del sistema educatiu andorrà, ja s'ha iniciat enguany la transició cap als nous estudis de formació professional. Des d'aquest curs, el batxillerat professional sanitari i social s'ha subdividit en dos, el de tècnic en cures auxiliars i infermeria i el de tècnic sociocomunitari. Un procés que el curs que ve es repetirà amb els d'informàtica.  

Inici de la nova formació professional inicial

Aquest curs també s'ha posat en marxa la nova formació professional inicial per a joves sense graduat escolar, que ha tingut una bona acollida.

Són uns estudis de dos anys i que compten amb 40 alumnes entre les tres branques: manteniment d'habitatges i instal·lacions, serveis comercials i estètica i perruqueria. Les dues primeres, precisament, que s'imparteixen en unes noves instal·lacions a la Massana, les van visitar la setmana passada la ministra Ester Vilarrubla i el cap de Govern, Xavier Espot.

S'hi pot accedir amb o sense el graduat escolar i, perquè ens fem una idea de la seva importància, dels 25 joves que es formen en aquestes noves instal·lacions massanenques, només 4 el tenen. Això significa que de no haver existit aquesta oferta, aquests nois i noies haurien abandonat la formació acadèmica molt aviat. Ara doncs, durant dos anys, fins que tinguin els 18, s'especialitzaran en un camp concret, milloraran els seus coneixements i entraran al món laboral més ben preparats.

En definitiva una nova manera de combatre el fracàs escolar. De fet, el curs que ve, a aquestes tres branques existents, se n'hi afegirà una quarta relacionada amb el món de la informàtica. 

Informa: Laura Massegú

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.