França assegura que els tancaments de la RN20 són per motius de seguretat i no per falta de mitjans

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El cap del districte sud de la DIRSO, David Sabatier, ha assegurat que els tancaments de la RN20 es produeixen, no per falta de mitjans, sinó per garantir la seguretat dels conductors, tenint en compte que es tracta d'una vall molt exposada als temporals de neu i, sobretot, al vent, que afecta la visibilitat de la carretera. Sabatier també ha avançat que per millorar el risc d'allaus de la via ja s'ha projectat una galeria que cobrirà 280 metres de carretera a l'alçada del corredor H2.

La direcció interdepartamental de carreteres del sud-oest de França (DIRSO) té un centre d'explotació al Pas de la Casa per assegurar la viabilitat hivernal de la RN20 i l'accés a Andorra. Durant l'hivern hi treballen 11 conductors de llevaneus, i tres d'ells fan torns per cobrir les nits. Un d'ells fa 18 anys que hi viu tot l'any, per si nevés a l'estiu.

La RN20 és la carretera nacional més alta de França, molt exposada a temporals de nord, i amb un gran risc d'allaus, de manera que són freqüents els tirs controlats, mitjançant el sistema Càtex, als corredors H2, H3 i H4. La majoria dels talls de carretera, però, són a causa dels episodis de neu i vent.

Per millorar la situació, ja està en marxa el projecte SAPYRA, amb participació andorrana. Ja han començat els treballs en el corredor H4 i també s'ha projectat una galeria que cobreixi 280 metres de carretera al corredor H2 per evitar l'allau.

Gràcies a un conveni entre els dos països, la DIRSO i el COEX col·laboren en cas de necessitat. L'últim cop va ser fa dos hiverns, quan tres turbines andorranes els van ajudar en una gran nevada a causa de l'avaria d'una turbina francesa.

Informa: Marta Tort
Imatges i locució: Miquel Margalef

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.