"França no retornarà els arxius de la vegueria"

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

França no retornarà els arxius de la vegueria. Així ho ha afirmat James Lowry, l'actual resident a Faber, que estudia el cas per entendre la singularitat administrativa d'Andorra. Ha dit que els estats no acostumen a tornar els seus fons, però sí que poden parlar de fer-ne una còpia.

Des de la seva arribada el 18 de setembre a Faber, James Lowry ha pogut visitar institucions històriques i completar un estudi per entendre la singularitat administrativa d'Andorra. També ha analitzat l'afectació d'uns arxius que la vegueria francesa es va emportar quan s'aprova la Constitució i s'aboleix la vegueria.

Pertanyen al període 1880-1990 i són uns noranta metres lineals. En la conversa pel retorn de l'arxiu, s'han de tenir en compte aspectes legals, tècnics i ètics, però el més important és la titularitat. I és que la informació és poder.

El resident a Faber ha detallat que segons les normes internacionals "haurien de tornar els registres, però els francesos no ho fan mai". I ha afegit que és molt comú que els països no ho facin. "Si admeten que són andorrans hauran de tornar-ne d'altres a Algèria o qualsevol altre lloc. Això obre qüestions legals, responsabilitat financera, etc".

Més enllà d'això, alguns responsables de l'Arxiu Nacional s'hauran de desplaçar a França per fer-ne l'inventari que ara mateix és deficitari i incomplet. 

"Els arxivers d'Andorra hauran de desplaçar-se a França per fer un millor inventari per saber què hi ha i després fer les còpies per disposar de la informació a Andorra. Els francesos desitgen tenir les còpies fetes però hi ha un tema de pressupost pel mig."
James Lowry, resident a Faber

Aquest dissabte torna als Estats Units per continuar l'estudi, que preveu publicar d'aquí a un any i si pot ser, el traduirà al català. 

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Albert Refart 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.