El gall de bosc, una espècie protegida, i cara de veure
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El gall de bosc és una de les espècies protegides més cares de veure. Ara es troba estable i des del departament de Fauna se'n fa un seguiment indirecte per veure l'evolució dels pollets.
Primera hora del matí i tot a punt per anar a buscar el gall de bosc. El cap de la unitat de fauna del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Jordi Solà, decideix quina serà la ruta a seguir. Mentrestant, ens explica la importància que té. "És un dels gal·liformes que tenim aquí a Andorra. És una espècie protegida, concretament pel grau d'amenaça".
Acompanyats de gossos, els membres del Departament de Fauna pentinen el bosc. Solà destaca que fan un recompte "en el moment que les gallines, les femelles de gall de bosc, ja estan amb els pollets".
Quan es parla de gall de bosc una de les zones més importants és el cantador, on els mascles aprofiten per cantar i aparellar-se amb les femelles. De fet, hem tingut l'oportunitat de trobar un parell de plomes, una de mascle i una de femella.
Les zones de sotabosc són les preferides d'aquesta espècie, ja que els permet ocultar-se i també hi troben aliments per als pollets, com ara formigues. Malgrat això, el cap de la unitat de fauna del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat manifesta que és el que està passant amb aquesta espècie. "El que s'està veient és que l'espècie és estable. El que sí que varia és l'èxit reproductor de l'espècie durant els anys".
El bosc és ple d'indicis com les femtes i les plomes. Des del departament de Fauna recomanen la màxima prudència en cas de trobar-se una gallina, perquè els pollets poden trobar-se a prop i l'objectiu és continuar gaudint del gall de bosc molts anys a casa nostra.
Informa: Joel Romero
Imatges: Manel Álvarez