Garantir un allotjament als temporers, la manera perquè els surti a compte venir a treballar a Andorra
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El Danilo Tapia i l'Ermy Castilla treballaran aquesta temporada com a pisters socorristes a Arcalís i durant cinc mesos viuran en un hotel llogat aquesta temporada per SECNOA.
Són xilens i és la primera vegada que venen a Andorra. Començaran a treballar amb l'obertura de l'estació i mentre no cobrin no pagaran res.
El Danilo explica que la qüestió de l'allotjament no el va preocupar "en cap moment" perquè se'ls va explicar des de l'inici a través d'un correu electrònic "que existia aquesta possibilitat si avisaves amb antelació". "Ho vam fer i quan vam arribar ja ens tenien registrats. Ha estat molt còmode i molt fàcil".
Ermy Castilla destaca que "el tema dels àpats també era complicat". "És la primera vegada que venim a Andorra i no sabíem quin seria el cost de la vida. I el fet que també ens donin el menjar ens ho ha facilitat molt i és molt còmode", manifesta.
Tots els allotjats han de seguir unes normes de convivència i sobretot els protocols Covid vigents per evitar contagis. De fet l'hotel que allotjarà una norantena de persones ja té previst espais específics en cas de positius.
"Quan arriben se'ls hi explica el protocol Covid: ús de la mascareta constantment, que només es poden treure per menjar, neteja i desinfecció de mans", diu el gerent de l'hotel Arbella, Carles Pujades. També se'ls informa de les normes bàsiques de funcionament de l'hotel. "L'habitació se l'han de netejar ells, però cada setmana se'ls hi canvien els llençols", afegeix.
El de la Mola és un altre dels hotels llogats, en aquest cas per SAETDE amb un règim de lloguer de llarga durada que ha permès fer inversions en sales polivalents amb tot tipus de serveis.
Pot encabir 107 temporers en habitacions dobles i individuals i segueix les mateixes normes que l'Arbella. Es va obrir el 2019 i aquell hivern es va convertir en el refugi de molts temporers amb l'esclat de la pandèmia.
Pablo Lorca és el responsable dels hotels per a temporers de SAETDE i recorda que "el confinament va venir com una gerra d'aigua". "Un virus que circula, poca informació i molta por. Vam poder fer una neteja molt important de les instal·lacions i, de fet, ho vam fer amb els que estaven allotjats. Ens vam organitzar en equips per higienitzar tot l'hotel amb lleixiu i vam passar d'una por inicial a una cooperació total".
"La contenció del virus dins de l'hotel va ser excel·lent per part de tots els que hi érem", assegura el temporer Maximo Baratta. "De fet, vam estar tots d'acord que gràcies a això no vam haver de viure al carrer".
En el que tots coincideixen és que l'opció que ofereixen els camps de neu els permet treure un mínim rendiment de venir a treballar al país.
Gonzalo Valencia, també temporer, afirma que "als que treballen en la restauració o a llocs amb els salaris més baixos, com ara 1.200 euros, se'ls fa molt difícil que els surti a compte venir i pagar uns lloguers alts". "Avui dia et demanen com a mínim 600 euros més la fiança, les comissions... Alguns fins i tot et demanen que paguis el cost total a l'avança".
Informa: Anna Pifarré
Imatges: Nil Forcada