Al gener se sancionaran els incompliments a la llei del català

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La Llei del català agafa impuls. A partir del mes de gener, Comerç començarà a sancionar les queixes pel seu incompliment. La ministra Bonell ha anunciat a l'Avui serà un bon dia que el reglament de quotes enguany ja portarà implícit la necessitat de saber la llengua a la propera renovació. 

El nou reglament de quotes que es presenta aquesta setmana ja contempla la normativa que fa referència al català. De fet, a tothom que ve a treballar a Andorra se li entregarà un díptic informatiu on s'expliquen els drets i obligacions que estipula la llei. Per exemple, destaca la ministra de Cultura, l'obligació d'esforçar-se a tenir un mínim de conversa en català. En cap cas, ha dit Mònica Bonell, es pot instar el client a canviar a un altre idioma i, si això passa, "hem de continuar parlant en català" donat que l'esperit de la llei és preservar la llengua. 

Ha recordat que a partir del gener "canviarem la manera d'actuar com estem fent fins ara" i començarà a aplicar-se el règim de sancions que preveu la norma. Sancions que van dels 600 als 10.000 euros

"A partir del gener del 2025, la competència l'agafa el Departament de Comerç i aquí ja hi haurà sancions. De fet, en les cartes de les queixes que estem enviant ja els avisem que poden incórrer en sanció."

Mònica Bonell, ministra de Cultura

En tot cas, diu Bonell, la llengua ha de ser percebuda pels nouvinguts com un mitjà que "ajuda a integrar-se a la persona que ve a treballar a Andorra".

Registre d'artistes desert

En un altre departament del Ministeri aquest dilluns es tracta l'Estatut de l'Artista. Des de la presentació al febrer, ni un s'ha donat d'alta. Molts artistes ja eren autònoms i la nova llei, més enllà de reconèixer el col·lectiu, demanava ingressos mínims a través del sou o un projecte a cinc anys. Bonell ha dit que, si el règim de cotització és el que falla, proposaran un canvi al Consell General.

"Si realment el que volen és estar donats d'alta com a autònoms, perquè no han d'acreditar salari mínim, parlem-ne; Si s'ha de modificar l'Estatut de l'Artista, ho proposarem al Consell General per millorar la llei."

Mònica Bonell, ministra de Cultura

 Per resoldre això s'ha emmarcat a aquesta tarda de dilluns a dur a terme una reunió amb una trentena d'artistes per valorar-ho.

Informa: Rosa Alberch

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.