Les gestories asseguren que la represa de l'activitat ha frenat moltes suspensions temporals de contracte
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Les gestories creuen que aquesta és una de les èpoques més convulses que ha viscut Andorra que els ha obligat a reaccionar ràpid i en ocasions a fer entrar en raó a clients poc conseqüents amb les ajudes que volien demanar. Les agències que hem consultat ens asseguren que les ajudes per a la suspensió temporal del contracte de treball han arribat justes per a molts sectors que ja han obert portes i això ha fet que molts clients no les hagin demanat. Amb tot, encara queda veure què passarà amb els sectors que depenen del turisme.
La quantitat de mesures aprovades en aquesta crisi equival a les que podrien sortir en el termini de dos anys segons el gestor Ignasi Puig, de Puig&Cusiné, que creu que aquest és el capítol més convuls que ha passat Andorra per davant de la crisi del 2008 i la sortida de la llista de paradisos fiscals.
Aquests dos mesos han hagut de ser ràpids per posar-se al dia i incorporar-se al nou mètode laboral, el teletreball.
Sara Soares, d'Agora Consultors, assegura que "ha estat més complicat el fet que cada dia anaven canviant coses, que no que els clients s'adaptessin a les mesures".
Per a Puig "ha estat molt estressant". "Hem hagut de córrer molt i més treballant des de casa, amb l'oficina tancada i clients amb molts nervis demanant ajudes".
Els gestors creuen que les ajudes per la suspensió temporal del contracte treball han arribat just per l'obertura de gran part dels sectors i s'han acabat per no demanar, diu Puig, tret de comerç i hostaleria, que "no tenien un futur massa clar".
Soares ha viscut la mateixa situació amb clients que tenien la intenció de tirar endavant suspensions de contracte i han vist que finalment no eren necessàries.
A la gestoria de Soares amb 30 clients, un 20% ha demanat ajudes en aquest sentit. Puig comenta que en el seu despatx ho han fet entre un 30 i un 40% dels clients.
Però una de les feines més dures ha estat fer entendre que les ajudes s'havien d'ajustar a la realitat i a qui anaven realment dirigides.
Ara s'espera l'arrencada dels sectors que es preveu més delicat i que necessita el turisme per sobreviure, el comerç, la restauració i l'hoteleria. Segons Puig, pot patir "qui tingui una dependència del turisme".
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Pere Besolí