El cap de Govern defensa el canvi als òrgans de governança de l'ONU

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El cap de Govern culminarà la seva participació a l'Assemblea General de les Nacions Unides amb un discurs al debat que se celebrarà aquest divendres. 

Farà referència a les prioritats que enfronta Andorra, com la igualtat de gènere o la transformació digital. A més, també destacarà la importància del multilateralisme per aturar els conflictes bèl·lics.

En aquest sentit, ha seguit la línia de les declaracions del president espanyol, Pedro Sánchez, demanant una reformulació dels òrgans de governança de les instàncies multilaterals, com el Consell de Seguretat de l'ONU

"S'ha de fer un replantejament sobre els òrgans de governança de les instàncies multilaterals i, particularment, de Nacions Unides. És a dir, el Consell de Seguretat, que és un òrgan que al final és qui té capacitat decisòria en les grans qüestions, molt més que l'assemblea general, és un òrgan que roman incendiat des de finals de la Segona Guerra Mundial, i al final representa qui va guanyar la Segona Guerra Mundial, però no representa els equilibris poblacionals i econòmics i socials actuals."

Xavier Espot, cap de Govern

A més, també ha remarcat que caldria repensar el dret al veto, que, a parer seu, "bloqueja l'efectivitat" de les decisions preses pel Consell de Seguretat.

El cap de Govern també té prevista una trobada amb el cardenal Pietro Parolín, on es tractaran temes com el nomenament del nou bisbe coadjutor o, també, el procés per despenalitzar l'avortament. En aquest sentit, Xavier Espot ha destacat que els temps per fer-ho no es marcaran des del Vaticà, sinó des d'Andorra, ja que es tracta d'una decisió sobirana. 

Els darrers dies s'han fet trobades amb representants de diversos països com Portugal, amb qui s'ha pogut parlar de la situació de l'acord d'associació. El cap de Govern ha assegurat que tots els estats europeus amb qui s'han reunit durant l'assemblea, i també amb anterioritat, han refermat el suport polític en aquesta negociació.

Per tant, s'ha mostrat segur que, es tracti finalment d'un acord mixt o no, "es mantindrà aquest suport per part de molts estats". 

Informa: Pilar Candel

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.