El Govern premia el foment de la raça bruna d'Andorra i la productivitat

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Els ajuts del Govern a l'agricultura i la ramaderia premien el foment de la cabana de raça bruna d'Andorra. També augmenta la contribució per elaborar productes de qualitat i sostenibles. L'objectiu és generar un sector més productiu i tenir uns animals més selectes. 

Amb el pressupost del 2024 ja es veia l'augment de diners destinats a l'agricultura i la ramaderia, l'augment més important fins a la data amb uns tres milions i mig d'euros. Tot això per millorar l'acompanyament al sector i fer-lo atractiu i productiu. La distribució de la partida s'ha fet valorant la raça bovina autòctona i la productivitat. 

"Avui tenim una raça autòctona adaptada al nostre medi i, per tant, volem donar-li el màxim valor possible perquè, a part d'això, és una raça que ha demostrat que és suficientment productiva".

Josep Casals, director del departament d'Agricultura.

En aquest sentit, l'ajut de mares selectes de raça bruna s'augmenta fins al 42% i també destaca la subvenció a vedells fins a 150 dies de vida per fomentar la productivitat. Entre les modificacions dels criteris destaca el canvi del segell de Carn de Qualitat. A partir d'ara, es considerarà carn de qualitat la d'aquells vedells o vedelles que siguin fills d'una mare de raça bruna.

El 95% de les explotacions tenen aquesta raça, per això també es donen 18 mesos perquè les que no en tenen puguin engreixar aquestes vaques. 

D'altra banda, també s'augmenten els ajuts al dall de prats i es facilita l’obtenció de l’ajut al manteniment de la biodiversitat vegetal. Un altre eix molt important és la producció ecològica, que cada vegada té més interès. 

Informa: Maria Lucena
Imatges: Albert Refart

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.