El Govern relativitza les conclusions de la Carta Social Europea respecte a la bretxa salarial i creu que seran diferents en el proper informe, amb la llei en vigor
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El Govern en funcions defensa que les conclusions del Comitè Europeu de Drets Socials sobre la bretxa salarial haurien estat diferents si la la llei per a igualtat efectiva entre homes i dones ja hagués estat en vigor. La Carta Social demana més mesures.
Les conclusions de l'informe d'Andorra del Comitè Europeu de Drets Socials mantenen que el Principat no compleix en la part relacionada amb la bretxa salarial. La Carta Social demana mesures per evitar la discriminació entre dones i homes. El Govern, però, està convençut que aquesta apreciació canviarà en el proper informe d'avaluació, perquè no s'ha tingut en compte la llei relativa a l'aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d'oportunitats i a la no discriminació entre dones i homes. L'informe correspon al període que va fins a l'any 2020 i llavors el text encara no havia entrat en vigor.
"Si hagués estat en vigor la llei en el moment de l'anàlisi, l'apreciació hagués estat diferent perquè, més enllà del fet que es continuï treballant per minvar aquesta possible bretxa salarial entre homes i dones existent, és cert que com a mínim la llei ja marca el camí i l'obligatorietat d'anar en aquest sentit i, per tant, de resoldre aquest aspecte", ha apuntat César Marquina, ministre de Finances en funcions i portaveu.
Un altre aspecte de no conformitat és que la legislació andorrana no preveu un examen mèdic obligatori per als treballadors en horari nocturn. L'executiu defensa que sí que es preveu en altres supòsits, com activitats perilloses, insalubres o nocives pels elements que es manipulen. I el tercer punt disconforme del Consell d'Europa és en relació al dret de tots els treballadors que estan en període de prova i que no tenen cap període de preavís. Marquina ha assenyalat que en algun moment s'haurà de recollir a l'ordenament jurídic.
Informa: Laura Massegú
Imatges: Albert Refart - Arxiu RTVA