Grandvalira ha fet fins a 5.000 tests de coronavirus als seus treballadors des d'abans de l'estiu
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Fins que s'assoleixi la immunitat de grup amb les vacunes, el cribratge periòdic continua sent l'estratègia més efectiva. Grandvalira va iniciar ja a final de la primavera aquest procés per prevenir contagis entre els treballadors. Ara, ho segueix fent amb el subministrament de tests d'antígens per part del Govern.
Moltes empreses han organitzat cribratges per detectar possibles casos positius de Covid-19 entre la plantilla. Grandvalira n'és un exemple.
Saetde i Ensisa van començar a fer proves diagnòstiques ja abans de la temporada d’estiu i van seguir fent-ne al novembre després de signar un conveni amb el Govern.
Des d’aquesta data, Saetde ha fet 3.000 tests d’antígens als seus empleats i ha detectat vuit casos positius. Per part seva, Ensisa n’ha fet a la vora de 2.000 i ha registrat un únic contagiat.
El director del centre mèdic del Pas de la Casa-Grau Roig, Bernat Escoda, ha remarcat que "si no haguéssim detectat aquestas casos, podrien haver estat l'origen de brots dintre de l'empresa", amb les conseqüències que suposaria també per a familiars i persones properes.
El director del centre mèdic de Soldeu-El Tarter, Joan Sánchez, ho veu, a més, com un missatge de seguretat: "Nosaltres no us infectarem, perquè no tenim Covid".
El ritme de les proves és setmanal en el cas dels treballadors que estan de cara al públic i quinzenal en altres que no ho estan. A més, també hi ha la possibilitat de fer tests als empleats que presenten símptomes o als usuaris que assisteixen al centre mèdic i requereixen un contacte més proper.
Tant els responsables com els treballadors de les pistes d'esquí valoren positivament els cribratges setmanals que s'estan fent amb tests d'antígens. Han destacat que és una mesura que aporta seguretat també als usuaris.
En aquest sentit, la treballadora del departament de vendes de Saetde, Ana Carrillo, considera que "és una manera de poder actuar ràpidament en cas que hi hagi un positiu perquè no ens contagiem els altres". Per al responsable de Quality Health Safety and Enviroment Grandvalira-Saetde, Albert Rovira, "és molt important que la gent sàpiga el que ha de fer".
En cas de ser negatius, els treballadors reben un correu electrònic. Si són positius, el metge del centre mèdic de l’empresa els truca i s'activen els protocols sanitaris pertinents: informar l'àrea Covid, aïllament i estudi de contactes, ha detallat Rovira. L'objectiu és seguir fent aquestes proves per garantir la seguretat sanitària.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Sergi Linares